Túri Márta Dóra
Túri Márta Dóra
felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt

Bemutatkozás

Életünk során mindannyian kerülhetünk nehéz, olykor kilátástalannak tűnő szituációba. Előfordulhat, hogy a helyzetet még inkább súlyosbítja annak ténye, hogy úgy érezzük, nincs kivel megosztanunk nehéz érzéseinket, fájdalmunkat. Ez adódhat az intim kapcsolatok tényleges hiányából, ám előfordulhat, hogy rendelkezünk ugyan ilyen kapcsolatokkal, de valamiért mégis nehezen nyílunk meg még a hozzánk közel álló, illetve a hozzánk segítő szándékkal forduló személyeknek is.

Ha azonban a tépelődés és őrlődés helyett aktívan és tudatosan szeretné irányítani életét, azaz úgy érzi, rendelkezik a változáshoz elengedhetetlen motivációval, mindenképpen javasolnám, hogy merjen belekezdeni egy pszichoterápiás folyamatba, és merje megtapasztalni saját erejét és határait.
Ugyanakkor abban az esetben is ajánlom a terápiát, ha „csupán” önismereti igény vezérli, és szeretné jobban megérteni saját és mások érzéseit, motívumait, reakcióit.
Úgy gondolom, hogy önmagunk mélyebb megismerése és megértése egy egész életen át tartó, rendkívül izgalmas tanulási folyamat, melyhez a pszichológia széles eszköztárán keresztül hatékony segítséget nyújthat.

Módszerek

Szemléletmódomat alapvetően a pszichoanalitikus és pszichodinamikus irányzatok határozzák meg. Ezen irányzatok lényegi elképzelése, hogy viselkedésünk mozgatórugói a személyiségfejlődésünk különböző korai állomásaihoz kapcsolódó, tudattalanul ható tényezők, illetve elakadások. A terápia során ezen tudattalan tényezők, azaz rejtett érzések és konfliktusok feltárását tűzzük ki célul.  Mindehhez elengedhetetlen, hogy a terápiás kapcsolatban a páciens és a terapeuta között egy stabil terápiás szövetség alakuljon ki. Ennek feltétele a biztonságos, érzelmileg megtartó, empatikus, ám mégis neutrális és ítéletmentes légkör megteremtése a terapeuta részéről. Ez az attitűd egyfajta korrektív érzelmi tapasztalatot jelent a kliensnek, elősegítve ezzel a korábbi konfliktusok, sérülések, traumák feloldását.
Mindebből következik, hogy a pszichodinamikus megközelítés segíthet egy konkrét tünettel való megküzdésben, de akár egy –egy élethelyzeti nehézség, elakadás hátterének feltárásában is.
Mindemellett bizonyos jól körülhatárolható problémák és specifikus tünetek (pl. fóbiák, pánikrohamok) esetén előfordul, hogy a kognitív viselkedésterápiás technikákat részesítem előnyben. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a módszer illeszkedjen a kliens problematikájához és személyiségéhez.

Szakterületek

2010. óta a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikáján dolgozom. Az évek során lehetőségem nyílt számos különböző pszichiátriai zavarral találkozni.
Jelenleg az intézmény affektív osztályán dolgozom, melynek fő profilja a hangulatzavarokban (uni-és bipoláris zavar), a szorongásos zavarokban, valamint a személyiségzavarban szenvedő, illetve a krízisben lévő páciensek diagnosztikája és kezelése.
Munkám szerves részét képezik egyrészt a pszichodiagnosztikai vizsgálatok (személyiség-és teljesítménytesztek, demencia vizsgálatok) másrészt pedig a pszichoterápiás jellegű tevékenység, mind egyéni, mind pedig csoportos formában.
Mindemellett jelenleg részt veszek egy kutatásban, melynek célja a krónikus veseelégtelenség életminőségre gyakorolt hatásának feltérképezése.

Diploma

Részletes szakmai önéletrajz

Személyes

Véleményem szerint ahhoz, hogy egy pszichológus hiteles szakemberré váljon, elengedhetetlen a folyamatos tanulás, továbbképzés, valamint a sajátélmény terápia. A klinikai szakpszichológusi szakvizsga megszerzéséhez szükséges 150 órás önismeretemet aktív analitikus irányzatú egyéni sajátélmény terápiában szereztem.
Jelenleg a pszichoterapeuta szakképzés és a fókuszált pszichodinamikus pszichoterápia módszerspecifikus képzés részeként pedig analitikusan orientált sajátélmény terápiában veszek részt.