Pergel-Száraz Cintia
Pergel-Száraz Cintia
Felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus Pszichoterapeuta jelölt, családterapeuta, autogén tréner, gyásztanácsadó, pszichodráma asszisztens, WÉK facilitátor

Bemutatkozás

Szakmai hozzáállásomat a folyamatos továbbképzés, szakmai ismeretek bővítése, fejlesztése jellemzi. A többféle módszerben való jártasság egy problémakör többféle megközelítését teszik lehetővé. Módszerválasztásomat mindig a kliens személyisége és problematikájának jellege határozza meg.

Módszerek

Egyéni pszichoterápiát, pszichológiai tanácsadást, és párterápiát online és személyes találkozás keretében is vállalok. A terápiás módszerek közül pszichodinamikus és kognitív viselkedésterápiás eszközöket is használok a probléma jellegétől és a kliens személyiségétől függően. Gyakran alkalmazok relaxációs módszereket. Az autogén tréninget önállóan és kiegészítő elemként is szoktam alkalmazni egyéni terápia során. Önálló alkalmazásakor 12- 13 alkalomból áll a találkozások száma, és a relaxációs gyakorlatot verbális feldolgozás követi egyrészt a gyakorlatokhoz tartozó kérdések révén, másrészt a testi élményekhez kapcsolódó emlékek, gondolatok, asszociációk feldolgozása révén. A páciensek hasznos, konkrét segítségnek tekintik, kezdetben azonnali megnyugtató hatását tudják  hasznosítani a feszültség szabályozásban. Majd később válnak tapasztalati élménnyé a hosszú távú hatások, pl. feszültségtűrő képesség javulása. Csoportterápiás lehetőségre csak személyesen van lehetőség. Krónikus betegségek feldolgozását segítő (pl. szívbetegség, cukorbetegség), stressz kezelő, asszertív kommunikációs, gyászfeldolgozást segítő, kismama csoporton, és autogén tréning csoportokon vehetnek részt magánrendelés keretében.
Személyes találkozásra Veszprémben, ittetve Budapesten van lehetőség. A személyes találkozás annyiban előnyösebb a Skype terápiával szemben, hogy a kliens mélyebb szintű megismerését teszi lehetővé. Viszont online módon a távolság kiküszöbölhető, és így olyan problémák is kezelhetővé válnak, mint pl. ha valaki nem tudja elhagyni otthonát valamely betegsége folytán, vagy külföldön tartózkodik, vagy lakhelyén nem tud szakemberhez fordulni.

Szakterületek

  • Pre-és perinatális pszichológia: a Károli Egyetemen szakdolgozatomat a várandósság lélektanáról, valamint császármetszéssel és hüvelyi úton született kismamák összehasonlító vizsgálatáról írtam.
  • Krónikus szomatikus betegségek kapcsán fellépő pszichés zavarok kezelése, főként kardiológiai rehabilitációs tapasztalatokkal.
  • A pszichés zavarok közül főként a szorongásos megbetegedések terápiája (mint pl. generalizált szorongás, pánikbetegség, fóbiák, akut és poszttraumás stressz zavar, hipochondriázis).
  • Gyász, és egyéb veszteségek feldolgozása.
  • Szívesen foglalkozom párkapcsolati problémákkal is. Ezek a krízisek jól kezelhetőek párkonzultáció, párterápia segítségével, ha mindkét fél igényli kapcsolatuk változását. Amennyiben a pár egyik tagja nem akar részt venni terápiában, akkor is érdemes a terápiát kívánó félnek segítséget keresni, hiszen a személyiség kapcsolatban alakul úgy is, ha a terapeuta a másik fél. A dinamikus szemléletű, és a rendszerszemléletű egyéni terápiák a kapcsolati vonatkozásokra nagy hangsúlyt fektetnek.
  • Önismereti igény, önértékelési problémák. Az önbecsülés számomra egy átfogó, sok tényezőt magában foglaló fogalom, ugyanis az, hogy valaki alul vagy felül értékeli önmagát számos tényező függvénye. Nagymértékben függ koragyermekkori élményektől, szülővel való kapcsolattól, így ha az önbecsüléssel valakinek nehézsége van, kezelésére feltáró pszichoterápiát tartok hasznosnak.

Személyes


Egyéni önismeretemet módszerspecifikus képzéseim során szereztem mind egyéni mind csoportos formában. A kliens minél pontosabb megismerésében a szakember önismereti tapasztalata – véleményem szerint – elengedhetetlen.

Szakmai önéletrajz

Diplomamásolat

A négyszemközti online konzultáció Skype videohívás segítségével történik. A program letöltéséhez és használatához ide kattintva kaphat útmutatást.

Hivatalos adatok


Egészségügyi Engedélyezési Hivatal klinikai szakpszichológusok nyilvántartási száma: M/001637
Működési Nyilvántartási Igazolvány száma: K/00540/15
Adószám: 66950356-1-39
Telephely: 8200 Veszprém, Wartha Vince u.4.

Bemutatkozó videó