Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon. 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 48 órán belül* történik

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

* kivéve hétvégén és ünnepnapokon

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

Gyakran felmerülő kérdések

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot.

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Tisztelt Pszichológus úr/hölgy!

Már régebben, általános iskola felső tagozatában kezdődött, hogy vonzódni kezdtem egy osztálytársnőmhöz, főként lelkileg, de testileg is. Még nem volt előtte barátom (fiú szerelmem), ezért persze azt sem tudtam, milyen az igazi szerelem. ön szerint kóros ez, ami nálam jelentkezett? ez a barátnőm egy utcányira lakott a sulitól, és sokszor kísértem hazáig. volt, hogy fölkísértem a lakása ajtajáig és sokáig ölelgettem. de igazából úgy vette, hogy csak barátilag teszem ezt, és részben igaz is volt. Nem vágytam a vele való szexuális kapcsolatra, csak inkább a figyelmére, szeretetére. Jó, egy csók sem lett volna rossz, meg ha vele alszom, de semmi komolyabb. Igazából egyik sem történt meg. Azóta már a második fiú, akivel járok, nagyon szeretjük egymást. Valahogy mégsem értem, hogy ez miért alakult ki bennem. Egyes nőtípusok még mindig bejönnek nekem, de lehet, hogy csak szeretet éhes vagyok.

Tudni kell , hogy a szüleim rengeteget veszekedtek már nagyon régen is, 10-15 éve, és ez csak fokozódott az idővel. Kb. 2 éve váltak el, de addig el kellett viselnem a napi több vitát is. a problémákra szinte sosem találtak megoldást. Mindkettejüket szerettem. Ezért volt nehéz hallani a veszekedéseket. Az az igazság, hogy szerintem nem igazán illettek össze. én apukám tulajdonságait örököltem belsőre, vele jobban tudtam azonosulni. Talán ez is hasznos információ lehet.

Egyébként sokszor vágyom arra, hogy legyen egy olyan barátnőm, akivel romantikusan lehet ide-oda menni a városban, akár vidékre utazni és a legjobb barátnőmnek nevezni, aki mindig velem van. Ez jelen esetben furcsa lenne, és a barátom szerintem nem tolerálná.

Szóval érdekelne, hogy mit gondol ezen érzéseimről, hogy egészségesek-e, és mennyi szerepe lehet a médiának ebben problémában (homoszexualitás)

Kedves Kérdező!

Önismereti munkával lehetne megérteni, hogy miről szól(t) ez a vonzódás Önben. A szerelemről, a szeretethiányról, ahogy írta, vagy más tényezőkről. Az önismereti munka lényegi eleme a megszerezhető tudás mellett a megtartó kapcsolat, vagy közösség (önismreti csoport esetén).

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Szexuális zavarok / 2019-09-18

Tisztelt Doktornő!

Külföldre költözésem után nem sokkal Jelentkezett a Hányinger,hasmenés és szorító érzés a mellksomban,ami a karomba sugárzik.Pár Héttel ezelőtt tetőzte a problémámat,hogy fáradékony és aluszékony lettem.Nem volt eddig jellemző Rám,de folyamatosan rosszat álmodok éjszakànként.Nem szeretek kimozdulni és nem is tudok általában.A mindennapi tevékenységekben is gátol.3 hét múlva megyek haza Magyarországra.Ön szerint mi lehet a probléma? Lehetséges,hogy ez rendeződik otthoni környezetben vagy szükséges valamilyen kezelés, terápia? Köszönettel: Dóra

Kedves Dóra!

Javaslom, hogy mindenképpen keresse fel a tüneteivel a háziorvosát, hogy kizárják, vagy kezeljék az esetlegesen fennálló testi betegségeket. Kérdés, hogyan éli meg a külföldi létet, ezt mennyire találja megterhelőnek. Ha szeretne a nehézségeiről valameilyk pszichológusunkkal beszélni, kérem írjon az info@onlinepszichologus.net elektronikus levélcímre.

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Egyéb / 2019-09-18

Miért gondolom azt hogy engem nem szeret senki ,vagy nem vagyok elég valakinek ,és én úgy gondolom magamról és tudom is hogy sokszor félrelépek ami miatt egy idő után sírőgörcsöm lesz ,rossz embernek tartom magam.

Kedves Kérdező!

Ezt a kérdést önismereti munkával lehetne megválaszolni. Javaslom, hogy keresse fel iskolapszichológusát és gondolkodjanak el közösen a saját magával kapcsolatos kétségein.

Üdvözlettel:

Balogh Ádám
Egyéb / 2019-09-18

Üdvözlöm. Egy éve vagyok együtt a párommal, előtte alkalmi kapcsolataim voltak leginkább. Nagyon sokszor gondolok rossz dolgokra, hogy elveszítem,hogy történik velünk valami baj, hogy majd nem eshetek teherbe…
Hogyan tudok segíteni magamon?

Kedves Kérdező!

Önmagán segíteni önismereti munkával tud. Ennek lényege, hogy megismerje, miről szólnak a félelmei, mit tehet ezek kordában tartásáért, vagy leküzdéséért. Ez egy reflektív folyamat, tehát mindenképpen szükséges hozzá egy megbízható másik, pl önismereti csoport, vagy egy egyéni terapeuta.

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Félelmek / 2019-09-18

Üdvözlöm,

Egy számomra megfejthetetlen dologgal fordulok önökhöz. Augusztus 2. óta ismerkedtem, randiztam egy nálam fiatalabb férfival. mikor elhívott randira, nagyon jól éreztem magam. van egy babonám, hogy az első talákozáskor nem adok csókat a másik félnek, a fiú azonban kihúzta belőlem. haza vitt, majd miután elbúcsúztunk 5 perc után írt, hogy nagyon jól érzete magát velem és holnap is találkozna. én nem tudtam, mert utaztam el, 5 napra rá talákoztunk. megint csak jól éreztük magunkat, csókolóztunk, megint írt, hogy várja a kövi találkozót. augusztus 20-án együtt néztük a tűzijátékot, tiszta romantika volt, a fűben csókolgatott stb. majd egy hétre rá találkoztunk legközelebb, lementünk vacsorázni, majd nálam aludt. utána másnap is és harmadnap is. negyedik nap én rákérzdetem, hogy nálam akar-e aludna aznap is, erre azt mondta, hogy nem, mert otthon van feladat. mondom semmi baj, majd legközelebb. azon a hétvégén megint elutaztam, meg ő is. fura volt, hogy 36 órán át nem is érdeklődik irányoba, írtam rá, hogy mizu meg lenne-e megint kedve találkozni. erre benyögte, hogy túl gyors neki ez az egész, ő utálja, ha az emberek sűlve-főve együtt vannak és hogy nem tud érezni senki iránt. mondom oké, akkor zárjuk le, nincs kedvem olyannal ismerkedni, aki 3 hét után még mindig azt írja, hogy neki nem jó. majd egy héttel később elhívott a budapesti borfesztiválra, hogy szeretne velem lenni. belementem. nagyon romatikus volt megint minden. nálam aludt (nem történt semmi csak petting), majd vasárnap is itt akart, azután pedig kedden elhívott közös programra. mondta, hogy nagyon jól érzi magát velem, reméli, hogy együtt leszünk és komollyá alakul a dolog. kérdezte, hogy szerdán nálam aludhat-e? Mondtam neki, hogy igen. 2 óra múlva lemondta. majd írja, hogy vasárnap mikor visszautazik, akkor elmehetnénk közös programot csinálni. mondom oké, majd ezt is lemondta. de persze, semmi érdeklődés, még csak egy beköszönés sem. ekkor rákérdeztem, hogy 1,5 hónap után ő akar-e egyáltalán tőlem komolyabbat vagy 2 évig ez a kisikolás szintű talizgatás lesz. ma válaszolt 3 nap után és azt mondta, hogy szerinte zárjuk le, mert ő nem képes már szeretni senkit, nem tud érezni senki iránt. erre a sértőöttség elő jött belőlem, óvatosan kb. 12-szer leírtam neki, hogy hálás vagyok a megaláztatásért és a 1,5 hónapos játékért, hogy hülyére vett. Majd ő kapta fel vizet, hogy én mindig bolhát csinálok az elefántból. Ezt arra értette, hogy az első 3 alkalommal mikor taliztunk még társkeresőzött.
Szeretném megkérdezni, hogy mit rontottam el és tényleg létezik-e ilyen ember, aki nem tud érezni vagy csak jól felültettek és hülyét csináltak belőlem?

Kedves Kérdező!

Természetesen lehet, hogy a férfi úgy érzi magát, ahogy mondja. Mi oka lenne hazudni Önnek? A fontosabb kérdés szerintem az, hogy Ön miért engedte magát belesodódni egy ilyen helyzetbe? Mi volt, ami ekkora hatással volt Önre, hogy a korábbi elképzeléseit pl az első csókról figyelmen kívül hagyta? Ezt a kérdést leghatékonyabban önismereti munkával lehetne körbejárni, melyhez négyszemközti kontultáció szükséges.

Üdvözlettel:

Habis Melinda

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!

Elfogadása kötelező

9 + 2 =