Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon. 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 48 órán belül* történik

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

* kivéve hétvégén és ünnepnapokon

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

Gyakran felmerülő kérdések

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot.

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Tisztelt pszichológus, 11 éves leány unokám régóta otthoni nagy WC éskor levetkőzik meztelenre.Azt mondja melege van. Kell aggódni vagy ez normális?Utána felöltözik.

Üdvözlöm, így első körben azt mondanám, aggodalomra semmi ok nincsen ezzel kapcsolatban. A lényeg, hogy komfortos legyen neki a wc-zés és ha ezt így oldja meg, a saját intim területén, ezzel senkit nem zavar és neki így esik jól, akkor szerintem teljesen rendben van. Nyilván más a helyzet, ha más problémát is érzékelnek vagy túlzottan megterhelő pl, egy kirándulást megszervezni emiatt, akkor ezekről lehet beszélgetni, de ilyesmit nem említ a levélben. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel

Filep Orsolya Veronika

Szép estét.köszönöm a lehetőséget hogy irhatok. A problemam ott kezdodott amiko juniusba Nemetorszagba jottunk a ferjemmel es 7 eves fiammal.A gyerek mar 6 hete jar itt suliba,de sajnos meg minden reggel sirv,reszketve megy iskolaba,egyszeruen nem tudja megszokni a helyzetet,hianyzik neki minden otthonrol,napkozbe is csak szomorkodik es amit eszrevettunk egy par napja,hogy allandoan szorongatja ,töredezi az ujjait a kezén.Onok szerint van ertelme tovabb kinozni a gyereket?vagy ezek a tunetek sulyosabb dologhoz fognak vezetni?nagyon zavarja hogy nem beszeli a nyelvet,es elnyomottnak erzi magat mivel nem tudja megvalaszolni a kerdeseket,amikre amugy tudja a valaszt.6 evesen otthon mar szavaloversenyen vett reszt,es most itt hatranyban van,ami nagyon megviseli.Csaladtagjaim szerint ez hiszti,de en félek hogy nem az,es ebbol kesobb problemank lesz.Koszonom a valaszt!

Üdvözlöm, nagyon megértem önöket és a kisfiával is mèlyen együttérzek. Egy költözés hatalmas lelki teher, még akkor is, ha jó vagy jobb helyre, vagy vágyott helyre költözik valaki. Általánosságban a pszichológusok azt szokták mondani, hogy legalább három hónap szükséges az új kötődés kialakulásához és a régi ritmus “elgyászolása” is időbe telik, akàr egy év is lehet. Érdemes – akár online vagy egy szép helyi könyvesboltba, könyvtárba szétnézni közösen – gyerekmeséket, mesekönyveket keresni, ami a költözéssel kapcsolatos és olvasni sokat ezekből a kisfiának, de bármilyen mese segíthet neki, a lényeg, hogy ő válasszon. Lehet rajzolni sokat és beszélgetni arról, hogy miért volt szükség a költözésre, mik az előnyei és a szülőknek, családnak ez miért jó. Persze mindezeket az ő szintjének megfelelően. Rajzolhat a régi barátainak akár, ha igényli. Talán egy szorongás vagy félelem is megszülethetett benne, hogy vajon lesz-e újabb költözés. A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy bízzon a gyermekében és önmagában, hogy ezt a nehéz helyzetet is sikerül megoldaniuk és együtt egy új mindannyiuknak megfelelő ritmust és szokásokat kialakítani. A gyerekbe vetett bizalom különleges szárnyakat tud adni nekik, éreztesse, hogy a nehézségben mellette van, számíthat önre. Beszéljen az óvónőkkel, hogy ők mit tapasztalnak, hogyan tudnak közösen segíteni kisfiának a minél zökkenőmentesebb beszokásban, apró jelek is fontosak lehetnek, ami nekünk felnőtteknek olykor butaságnak tűnik, a gyerekeknek nagyon fontosak lehetnek a mindennapokban. Ha a tünetek nagyon tartósak vagy a kisfia és család számára túlzott szenvedésnyomással jár, szakember, pszichológus segítséget is érdemes igénybe venni. Szülő konzultációra engem vagy szakpszichológus kollégáimat is bátran kereshetik. Üdvözlettel

Filep Orsolya Veronika

Tisztelt Filep Orsolya Veronika,
Meg szeretnem koszonni Onnek a segitseget, a gyors valaszat, a velemenyet,a szaktudasat.
Halas vagyok erte.
A legjobbakat kivanom Onnek.
Koszonettel es udvozlettel,
Anna

Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést!

Filep Orsolya Veronika

Jó napot kívánok! Henrietta vagyok 24 éves. Volt egy négy éves kapcsolatom aminek azért lett vége mert a srác megcsalt. Szerintem ezt nekem még mindig nem sikerült fel dolgoznom és a jelenlegi kapcsolatomban ami 2 éve tart folyamatosan attól rettegek hogy ugyan az fog történni. A jelenlegi barátom azt mondja ő soha nem tenne ilyet de közben titokban pornót néz és el rendezi magának. Majdnem minden nap (másodiknap) együtt vagyunk ezért nem értem miért. Nagyon zavar a dolog. Másra vágyik nem vagyok elég jó neki? Vagy ez normális? Már sikerült párszor össze balhézni ez miatt. Ő az állítja hogy ez normális minden férfi csinálja és ez nem azért van mert másra vágyik. Én úgy érzem ez nekem olyan lelki megcsalás mert akkor épp más kíván másra vágyik. Kérem segítsenek én nem tudom mit gondoljak hogyan kezeljem ezt a dolgot.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Sajnos ennyi információ alapján nem tudok a felvetéseire pontos választ adni.  Érdemes lenne párterápiás keretek között tisztázni ezeket a kérdéseket a párjával közösen, amelyek foglalkoztatják Önt. A motivációt, az okokat ebben a helyzetben lehetne felderíteni. A honlapunkon is dolgoznak párterápiás képzést végzett pszichológusok, igény esetén szívesen segítenek!

Üdvözlettel:

Szabó Lili

Tisztelt Doktornő!

Az irànt szeretnék érdeklődni, hogy a gyerekkorban àtélt csalàdi veszekedések, vitàk, ordibàlás, kiabàlàs az mennyire befolyàsolja azt hogy én 25 évesen ideges, szorongó és pànik beteg lettem?

Nagyon szépen köszönöm a válaszàt

Szép napot Önnek

Krisztina

Kedves Krisztina!

Sajnos Túri Márta kolléganőm jelenleg családi okok miatt nem tud válaszolni a megkeresésekre, ezért én válaszolok a levelére.

Befolyásolhatja, bár erre a kérdésre a részletek ismeretében lehetne szakszerű választ adni. Alapvetően nem az számít, hogy mind mentünk keresztül az eddigi életünk során, hanem az, hogy ezeket érzelmileg mennyire tudtuk feldolgozni. Ha nem kellőképpen, akkor évtizedek múltán is hatnak az érzéseinkre és a viselkedésünkre.

Önnek is szép napot!

Üdvözlettel:

Habis Melinda

Tiszelt Cím!
Én azert irok mert a lelkem terhelt, pedig mindenem adott a boldogsaghoz. Szereto csaladom van es egy baratom akivel szeretjuk egymast. De nem tudok boldog lenni mert az agyamban olyan gondolatok vannak amik allando feszultseget szulnek. Egy eve vagyunk egyutt es soha semmi tiszeteletlen dolgot nem tett ellenem. De elottem voltak lanyok akiket ismerek(peldaul legjobb baratnom akit “jo csajnak” tartott de soha semmilyen jelet ennek nem mutatta mert soha nem jott volna ossze vele csak baratok voltak, koztuk nagyon sokszor en voltam a tema, hogy hogyan “hodihatna” meg engem mert kb 2 evig tetszettem neki de en nem akartam kapcsolatot), akikkel beszélgetett, tetszettek neki, ugyanakkor a flortolesnel több nagyon kevessel történt. Olyanokon gondolkozok, hogy például az előző baratnojehez hogy ert hozza, hogy o is ebben az agyban aludt-e, hogy neki miket mondhatott, rosszul esik az ha arra gondolok, hogy másnak mondta hogy szeretlek. Vagy ilyen gondolatok vannak az agyamban vagy olyanok, hogy ezek a lanyok akikhez koze volt (max 3 hónapos kapcsolata volt a leghosszabb es mikor vele beszeltem errol mindig megerositett, hogy soha nem volt meg lany akire ennyit vart volna es akiert ennyit tett volna) szóval ezek a lanyok most biztos azt gondoljak, hogy ok is egyenrangúak velem es oket is igy szerette es, hogy biztos azt gondoljak ha barhol talalkoznak véletlen, hogy meg mindig tetszenek a barátomnak. Nem tudom miert ez foglalkoztat amikor tudom, hogy nekem ahhoz, hogy elottem mit csinalt semmi kozom nem lenne, de mindig az agyamban vannak. Többször beszéltünk mar erről es felek, hogy egyszer mar sok lesz neki, hogy olyanért veszekszunk amin nem tud javitani. Anyukájával is beszeltem erről az erzesemrol es o is megerősített, hogy nem volt egy olyan barátnője akinek a nevére o emlékezne. Azért írok mert segítséget kerek, ha minden adott a boldogságomhoz miért generalok problémát es miért nem szárnyalok? Hogyan engedjem el a múltat ami nem is az enyém? Ez mar beteges féltékenyseg? Köszönöm válaszát!

Kedves Anita!

Sajnos Túri Márta kolléganőm jelenleg családi okok miatt nem tud válaszolni a megkeresésekre, ezért én válaszolok a levelére.

Szerintem érdemes volna önismereti munka segítségével megnézni, miért zavarja Önt ennyire a párja múltja, milyen érzések, félelmek vannak emögött. Ha igényli, négyszemközti keretek között is szívesen állunk a rendelkezésére

Üdvözlettel:

Habis Melinda

Jó napot kívànok.Sajnos pár éve nem talalok munkàt.Nehezen alkalmazkodom.Sanos leszazalekolni nem tudnak hogy konnyebben tudjak dolgozni 4 óràban.Nem mindenhova vesznek fel.Nem tudom mitévő legyek.

Kedves Viktória!

Sajnos Balogh Ádám kollégám jelenleg családi okok miatt nem tud válaszolni a megkeresésekre, ezért én válaszolok a levelére.

Érthető, ha szorult helyzetben érzi magát. Munkakeresésben a területileg illetékes munkaügyi hivatalban tudnak segíteni, anyagi támogatások igényléséhez pedig a járási hivatalt (kormányablak) érdemes felkeresnie. Alkalmazkodási nehézségekkel leginkább a pszichiátriai gondozóban foglalkoznak, itt tud igényelni pszichoterápis kezelést, mely az ön számára ingyenes, ha van jelenleg TB ellátása.

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Személyiségzavarok / 2019-10-16

Tsz.!
Sajnos a 18-heti uh.-on kiderült,h.beteg a baba és még kell szakîtani a terhességem.
Spontán terhesség aminek az egész család nagyon örült,föleg a 6éves kisfiunk aki nagyon vàrja a kistestvérét.Nem tudjuk,h.kéne ezt vele közölni.Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!

Kedves Erika!

Sajnos Túri Márta kolléganőm jelenleg családi okok miatt nem tud válaszolni a megkeresésekre, ezért én válaszolok a levelére.

Nagyon megterhelő lehet ez a helyzet Önnek érzelmileg. A kisfiának nyugodtan mondja el, hogy bár Önök is nagyon szomorúak emiatt, sajnos ez a baba nem fog megszületni. Bizonyára rengeteg kérdése lesz majd ennek kapcsán, melyekre jó, ha Önök őszintén tudnak majd felelni. Le is lehet rajzolni, mit érez a tragédia kapcsán, vagy eljátszani a búcsúzást (ha igényli).

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Gyász / 2019-10-16

Tisztelt Túri Márta Dóra!

Többször vettem már részt pszihoterápián mert többször volt az életem során olyan lelki krízis amikor nem láttam kiutat és meg akartam halni. A terápiák hatottak a szorongásokat illetően mert azok a beszélgetéseknek köszönhetően elmúltak. Utána viszont mindig nyitva maradt a kérdés, hogy mi legyen az életem célja, miért is folytassam tovább, mi motivál. Más nem mondja meg, magam nem találom. A dolgok amikért egykor lelkesedtem, nem érdekelnek. Látszólag az életemben minden rendben, jó munkahely, stabil párkapcsolat. Csak nincs erőm, folyton fáradt vagyok, reggelente utálok felkelni hogy új napot kezdjek. Nincs kedvem az egészhez, minden fáraszt, minden csak nyűg. Úgy érzem magam mint a nagyapám, amikor 70 évesen azt mondta, ő már eleget élt és elfáradt. Mivel a hozzátartozóimnak nem akarok lelki törést okozni ezért folytatom tovább ezt a vegetáló életet. Erőltetett menet az egész. Ha az ember így érez pedig megérthetné a környezete, hogy joga van nem élni tovább. Nem hiszem, hogy ez betegség. Mindent elértem az életemben amit szerettem volna, rengeteg szép emlékem van, nem vágyom másra csak az örök nyugalomra. Senki nem ért meg engem amikor erről beszélek. Az erőszakos öngyilkosság borzasztó sokkot okozhat a környezetemnek. A fair megoldás egy eutanázia lenne ami előtt a hozzátartozók elbúcsúzhatnak, megértenék jobban a miért-jét és inkább számukra is lelki megnyugvás lenne, hogy nem szenvedek tovább a testem börtönében. Borzasztó hogy a mai társadalomban erre nincs lehetőség a konzervatív törvények miatt.

Kedves Viktória!

Sajnos Túri Márta kolléganőm jelenleg családi okok miatt nem tud válaszolni a megkeresésekre, ezért én válaszolok a levelére.

Szerintem nagyon jó, hogy pszichoterápia segítségével dolgozott a szorongásain. Így van tapasztalata az érzelmekkel való munbkában. Hasonlóképp érdemes lenne célba venni az életének értelmével kapcsolatos kérdéseket is. A pszichológussal való közös munka segíthetne abban, hogy rátaláljon a saját válaszaira, rendszeres örömforrásokat tudjon beépíteni a mindennapjaiba. Javaslom, hogy keresse fel korábbi pszichológusát. Higgye el, hogy a szenvedés megszüntetéséhez nem kell meghallnia! Öngyilkossági krízis esetén a 116-123-as telefonszámon mindig állnak a rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Céltalanság / 2019-10-16

Üdv! 13 éve élek párkapcsolatban, ebből 2 éve házasságba férjemmel! Kapcsolatunk kezdetétől furcsa volt, hogy gyűjti a nőket ( interneten, munkahelyén, valójában mindenhol), az 5.-ik évben megcsalt egy rövid kapcsolat volt gyorsan kiderült de szerette, el akart menni de mivel közben csalodott a nőben maradt! Évekig azt hittem minden rendben 6 év után össze házasodtunk, majd házasságunk után fél évvel újabb kapcsolatba bonyolódott ami közel egy évig tartott én három hónap után jeleztem neki, hogy olyan mintha valami nem stimmelne, de a mi kapcsolatunk utánna normál megszokott mederbe folyt amiről azt gondoltam minden rendbe tehát semmi rosszat nem tett ugyanúgy viselkedett velem mint addig, kivéve a szex mert az szépen lassan elmaradt, ugy hogy szinte észre sem vettem mert sajnos 2 munkahelyen dolgozom egyszóval nagyon sokat! Ez is kiderült! Elmondása szerint ez neki semmit nem jelentett ő csakis engem szeret, csak jól esett az egójának, hogy valaki rajong érte! Én nagyon szeretem minden dolgába belelátást engedett hogy bizonyítsa ezért megbocsátottam! 3 hónappal késöbb itthon felejtette a telefonját és mivel engedély adott rá belenéztem azt kellett látn9m, hogy egy másik messenger fiókba van bejelentkezve ahol idegen nőkkel beszélget próbálja szexuális célra rávenni őket kisebb nagyobb sikerrel( persze nem így konkréran hanem bókolással kezdi)! Ekkor én elküldtem itthonról ennek kb. 1 hete de nem birok és ő se elszakadni teljesen egymástól, megigér megint mindent de én már nem birok benne megbízni viszont szivem szerint máris visszaengedném! Most kerestünk egy pszichológust mert azt mondja ő ezt nem akarta csak szórakozott és válalja a kezelést is mert ő szerinte beteg meg szerintem is! Lehet-e ezen segíteni? Biztosan nem tudja a pszichológust is átverni? Álljak még mellette vagy lépjek mielöbb át ezen, mert ugyse változik meg? Mindketten 1x már elváltunk neki az első házassága 17 évesen köttett elég rövid ideig tartott 2 gyermeke lett! Sosem tagadta nem tudott hűséges lenni ezt azzal indokolta, hogy ahol már úgy érezte nem szeretik onnan ment is, de igazából egy hosszabb kapcsolata volt elöttem ott is ilyen probléma volt vele! Én kis naív azt hittem megváltozott így közel 50 éves korára! Rendezett család vagyunk mindenkivel nagyon jó viszonyt ápol, barátainkal is akik szinte el se hiszik, hogy ez ő mert egyébként fantasztikus, segítőkész, vicces, imád szórakozni, kirándulni és látszatra nagyon szeret engem is, sosem bántana meg! Kérem ha tud adjon nekem tanácsot mit tegyek!? Alapból egy nagy gyerek egy külső kontrollos ember, nem szeteti ha veszekszek vele akár sírva is fakad, nem szeretné ha valaki haragudna rá, vágyik az elimerésre a dicséretre!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy érdemesebb lenne párterápiás kezelésbe kezdeniük egyéni terápia helyett. A visszatérő megcsalások okaira könnyebben lehetne fényt deríteni, illetve új alapokra fektetni a kapcsolatot szakember segítségével, amiben határokat is lehetne szabni, hogy milyen feltételekkel folytatják a kapcsolatukat, kinek mit kellene tartani, stb., illetve közös célokat meghatározni a kapcsolatukban.

Üdvözlettel:

Szabó Lili

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e, hogy lelki ok miatt faj a gyomrom evés után majd ez kitart egesz nap. Általában ha reggel felkelek akkor még nem fáj, majd reggeli után elkezdődik. 2 hónapja voltam a sürgősségin, mert 2 alkalommal is elkapott erős remegés az egész testemen valamint gyomorfájás. Az ottani vizsgálatok mind negatívak lettek és szorongásos betegséget állapítottak meg. Kaptam antidepresszanst és nyugtatót, de nem szeretnék gyógyszereken élni ezért nem kezdtem el a szedésüket. Voltam gyomortükrözésen is, ott is mindent rendben találtak. Eddig 9 alkalommal voltam már pszichológusnál, de a gyomorfájdalmam most is fentáll étvágytalansággal és néha hányingerrel. Azt szeretném kérdezni,hogy ön szerint egy ilyen problémát meg lehet-e oldani gyógyszeres kezelés nélkül valamint,hogy normalis e ilyen helyzetben ennyi gyomorfájdalom? Félek, hogy csak van valami más betegségem.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Általánosságban tudok válaszolni Önnek, mivel részletesen nem ismerem a problémáját. Van, akinek elegendő a pszichoterápiás kezelés, s van,  akinek gyógyszeres kezelésre is szüksége van mellette. Érdemes lenne a felvetett kérdéseket átbeszélnie a pszichológusával.

Üdvözlettel:

Szabó Lili
allergia stb.) / 2019-10-15

Kedves Szakértő!
Történetem röviden: 12 éve megismertem egy fiút, 15 évesen, egy idősek vagyunk. Azóta kisebb nagyobb szünetekkel tartjuk a kapcsolatot, ő külföldre költözött egy időre, most jött haza. Három évvel ezelőtt is és jelenleg is két hónapja van köztünk testi kapcsolat, de párkapcsolatról nem esik szó köztünk. 15 évesen ő közeledett felém és szerelmet is vallott de én megijedtem és visszautasítottam. Azóta olyan érzésem van mintha csak kerülgetnénk egymást, ha közeledik utána mindig elvicceli és ugyan így én is. Más kapcsolataimban nem jellemző ez rám, tudok kommunikálni az érzéseimről, de vele szemben ez megszűnik, ugyan az az ijedt félénk 15 éves kislány vagyok mint annak idején, pedig mindig azt éreztem hogy számomra ő az igazi. Most mindketten egyedülállók vagyunk és úgy éreztem elindult köztünk valami de munka miatt ismét külföldre fog költözni nagyjából két hónap múlva, és fogalmam sincs mit tegyek. Nagyon félek attól is hogy bolondot csinálok magamból, mert nem érez irántam, és emiatt a barátságunk is elveszik, de attól is hogy ismét elmegy pedig 15 éve szeretem. Mit tegyek ebben a helyzetben?
Köszönöm válaszát!
Lídia

Kedves Lídia,

Köszönjük levelét!

Érdemes lenne végiggondolnia, hogy mi miatt van az a benyomása, hogy ez a férfi lenne a megfelelő pár Ön számára. Önnek volt-e már hosszabb kapcsolata, ha igen, akkor miért lett vége? Vajon ez a férfi hogyan definiálná az Önök között lévő kapcsolatot? Barátság? Testi kapcsolat? Szerelem? Neki  milyen tapasztalatai voltak a nők terén? Volt már olyan alkalom, ahol beszélt vele ezekről a témákról?

A vele való őszinte beszélgetésen kívül még pszichológussal tudna Ön konzultálni az Ön problémájáról. Kollégáim szívesen várják a megkeresését, amennyiben a skype konzultáció mellett döntene!

Üdvözlettel:

Szabó Lili

Jó napot Kívánok! Ágnes vagyok. A párom 19 éves fiáról lenne szó aki evészavarral küzd. A nagyfiúk kicsi kora óta csak bizonyos “emnivalókat” eszik meg. Csokis puding, vaníliás krémtúró, epres, barackos túrórudi, Kinder csoki, csokis keksz, gyümölcsjoghurt, banán, mandarin, eper, meggy, őszibarack, barackbefőtt. Amit mindig eszik ebédre 1 üveg bébi étel ( sütőtök marhahussal) mást nem eszik meg. Ezeket eszi reggel-délben,-este. Semmi normál ételt nem eszik. Nem ismeri a sós, keserű, savanyú ízeket, csak az édest. Ezek mellett, sovány és atopiás dermatitisze van, “sebes” ,a bőre. Folyton viszked neki ezért sokat vakarja. Egyedül szeret lenni
19 éves de teljesen más mint a korosztálya.

Kedves Ágnes!

A párja fiánál valószínűleg valamilyen érkezési zavar áll fenn, aminek szakszerű kerelése fontos volna. Érdemes átgondolni, hogyan áll a család ehhez, hogy lehet hogy a probléma 19 éven keresztül nem került felismerésre. Mennyire érdekeltek a rendszer tagjai bármiféle változásban, milyen funkciózavarok tartják fent a tüneteket.

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Evészavarok / 2019-10-15

Tisztelt Dr, Dr nő!
Férjemnek van egy lánya az előző kapcsolatábol. Minden második hétvégén nálunk van, s úgy érezük jól érzi magát velünk, van nekem is egy lányom, s van egy kisōccsijük imádják egymást. De ha nincs velünk hiába hívjuk sose veszi fel a telot, állítólag mert nem szereti az anyukája hogy apával vagy velünk beszéljen, mert nehogy anyának rossz legyen. otthon az anyukának teljesen màst mond mint nekünk, szopja még az ujját 8 éves, én néha mondom nem kéne már, ekkor haragszik. Elmondása szerint anyukája és a nagymama állandóan átkoz bennünket, s ezt sírva mondja nekem. El is hiszem ezt róluk! Mostanában valamiért nem akar jönni, nem mond okot csak ōsszevissza beszél. Nem tudom mit tegyünk, tudom nincsen ez így rendben, anyukának hiába mondjuk vigye el szakemberhez nekünk még nem adja ide. Kōszōnōm a választ előre is. Tisztelettel Gabriella

Kedves Gabriella!

Megértem, hogy nagyon nehéz Önnek és a kislánynak is ez a helyzet. A gyermek érdeke (is) az lenne ebben a helyzetben, hogy a szülők elszívják a békepipát és megtanuljanak a közös érdek (gyermekük boldogsága) miatt összedolgozni. Javasolt lenne családkonzultáció ennek kapcsán. Amennyiben az anya elzárkózik, jogi megoldások merülnek fel, érdemesebb azonban a békés utat választani (ha lehetséges).

Üdvözlettel:

Habis Melinda

Ugy érzem depressziós vagyok, folyton hányingerem van és szomorú vagyok vagdostam is magam önbizalom hiányos vagyok sokan bántottak a vagdosásrol más lemondtam de a ha rajzolok mindig egy halottakat rajzolok papáim nincsenek meghaltak 1.öngyilkos 2.betegség sajnos azthiszem ez is közre játszik.. Mindenkit el akarok lökni magamtól es páran tudják is ezt…

Kedves Blanka!

Nagyon nehéz lehet Önnek a levelében leírtak miatt! Fontos lenne hogy a nehéz érzéseiről rendszeresen tudjon beszélgetni egy megbízható felnőttel, akár iskolapszichológussal. Nagyon jó, hogy rajzol, érdemes továbbra is képekbe önteni a benyomásait, gondolatait!

Üdvözlettel:

Habis Melinda
Lehangoltság / 2019-10-15

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!

Elfogadása kötelező