Skizofrénia - OnlinePszichológus.net
Mi az a skizofrénia? Hogyan kezelhető?
2018.10.02.

A skizofrénia egy pszichiátriai betegség, mely kifejezésben a „skizo” előtag nem hasadt vagy többszörös személyiségre utal (mely gyakori közhiedelem), hanem a valóságtól való elszakadásra utal. Azaz a skizofréniával élő személy valóság érzékelése problematikus, mely állapotot pszichózisnak nevezzük. A pszichózis többféle lelki betegségben is előfordul átmeneti vagy tartós jelleggel, a skizofréniának egy jellegzetes velejárója. Pszichotikus tünetnek számítanak a hallucinációk (skizofréniában leggyakrabban a hallási hallucinációk), és a téveszmék (olyan elképzelések, melyek nem valóságosak, vagy eltúlzottak. pl. üldöztetéses, agresszív gondolatok).

Milyen gyakori a skizofrénia előfordulása?

A skizofrénia azonos arányban érinti a férfiakat és nőket, de férfiaknál korábbi életkorra tehető a betegség kezdete, mint nőknél: férfiaknál 20-as évek eleje, nőknél jellemzőbb 20-as éveik végén. A betegség sajnos sokszor csak jóval később diagnosztizálódik, mert a beteg nem hajlandó orovshoz fordulni vele.

Mi alapján állítható fel a skizofrénia diagnózisa?

A diagnózist az orvos a beteg kikérdezése és a hozzátartozók beszámolói, illetve pszichológus által végzett pszicho-diagnosztikai vizsgálatok alapján állítja fel.

A skizofréniában jellemzően hiányzik a betegségtudat

Mint a legtöbb pszichiátriai betegség esetén, ennek a diagnózisnak a felállításához is meghatározott számú és típusú tünetnek kell meghatározott ideig fennállnia. Ezek a teljesség igénye nélkül a nehezen érthető beszéd, mozgásbeli különcségek, üresség érzés, hallucinációk vagy téveszmék és az, hogy a beteg életének egy fontos terüle

tén (pl. munka, vagy társas kapcsolatok) alacsonyabb szintű teljesítményt mutasson, mint korábban.


Hangsúlyozzuk, hogy a skizofrénia diagnózisa egy szakembertől is alapos megfontolást kíván, ezért a fenti tünetlista alapján nem érdemes messze menő következtetéseket levonnunk.

Mit él meg a skizofrén személy?

A legtöbb esetben a skizofrén beteg nem érti, hogy a vele történő dolgok a betegsége miatt vannak (számára a különböző hallucinációk és téveszmék természetesek, megkérdőjelezhetetlenek), ezért nehéz elérni az együttműködését. A diagnózis elfogadása azért is lehet problémás, mert egy krónikus betegségről van szó, mely élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Az állapotrosszabbodást általában az okozza, hogy a beteg elhagyja a gyógyszereit, tünetei – melyek a gyógyszerrel visszaszoríthatóak – visszatérnek. Ezzel nem csak  saját magának és a környezetének okoz aktuális nehézségeket, hanem hosszútávon is  romlik tőle egy elfogadható életminőség fenntartásának lehetősége. A pszichotikus epizódok ugyanis megváltoztatják az agy szerkezetét és működését. Ezért is nagyon fontos, hogy a betegség kezdetén időben pszichiáter szakorvoshoz kerüljön a beteg és megkapja a megfelelő gyógyszereket (antipszichotikum), melyeket aztán rendszeresen szed. Ehhez szükséges egy bizalmi, rendszeres kapcsolat kialakítása a kezelőorvossal.

Milyen a betegség lefolyása?

Skizofréniában hiányzik a betegségtudatA betegség lefolyását tekintve elkülöníthető egy bevezető szakasz, melynek során feltűnővé válik a beteg környezete számára a beteg viselkedésének, gondolkodásának megváltozása, melynek hátterében a hallucináció, vagy téveszmék állnak. Amennyiben ebben az időszakban kezelésre kerül a betegség, utána tünetmentes időszak következhet be, mely csak úgy tartható fenn, ha a beteg a tünetei megszűnése ellenére is folytatja az antipszichotikus kezelést.

Milyen terápia szükséges skizofrénia esetén?

A gyógyszeres kezelés kiegészülhet pszichoterápiás kezeléssel, mely segíti a beteget a hétköznapi nehézségekkel való megküzdésben, probléma megoldó és kommunikációs készségek kialakításában, fejlesztésében. Fontos hangsúlyozni, hogy olyan betegségről van szó, melyben a pszichoterápia, illetve egyéb kiegészítő kezelések (pl. csoportterápia) csak kiegészítő jellegűek. A gyógyszeres kezelés számít ez esetben elsődlegesnek, anélkül a tünetek visszatérnek.

Ún. pszichoedukáció (melyet pszichiáter és/vagy klinikai szakpszichológus tart) segíti mind a beteget, mind a hozzátartozókat egy kielégítő állapot fenntartásában. Ennek során a szakemberek hasznos információkat nyújtanak a betegségről és azzal való együttélés megkönnyítésével kapcsolatban.

A cikket Pergel-Száraz Cintia írta, aki az alábbi linken elérhető négyszemközti online konzultációra. Pergel-Száraz Cintia

Ajánlott irodalom:

- PEPS: Pszichoedukációs program a szkizofréniáról I-V. rész. Kiadja: Aanofi Aventis.
- Kim T. Mueser, Susan Gingerich: Skizofrénia a családban. Gyakorlati tanácsok betegeknek, hozzátartozóknak és segítőknek- a teljesebb életért.

A fent említett szakirodalmakhoz kezelőorvosa, vagy kórházban dolgozó szakpszichológusa révén juthat hozzá.

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére!

Mit tenne Ön, ha egy szerette rendszeresen furcsa hangokat hallana?

Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!