Korábbi cikkünkben arról volt szó, milyen kultúrtörténeti vonatkozásai vannak a dohányzásnak. Cikksorozatunk következő részében a leszokás leghatékonyabb módjáról fogunk szólni. 

Először is tisztázzuk, hogy a leszokás nehéz. A dohányosok nagy része próbált már leszokni, de nagy részük nem járt sikerrel. Ennek egyik oka a nikotiaddikció, a másik a lelki függőség. A tartós és rendszeres dohányzás krónikus függőségi betegség. Ezt szakember irányításával, szükség esetén gyógyszeres segítséggel és hosszabb kezeléssel lehet meggyógyítani. A leszokás támogatás a betegség gyógykezelése.

A leszokás támogatás módszerei

Az, hogy melyik módszert válasszuk a dohányzás leszokás támogatásában, több tényezőtől is függ. A már kialakult nikotinfüggőség mértéke alapvetően meghatározza, milyen mértékű megvonási tünetekre számíthatunk a cigaretta letételét követően. Alapvetően gyógyszeres (farmakoterápiás) és gyógyszermentes módszerekben gondolkodhatunk. Gyógyszermentes módszert javasolnak a szakemberek fiatalok, várandós anyák esetében, illetve abban az esetben, ha a függőség inkább pszichés, mint fiziológiás jellegű. Közepes vagy erős nikotin dependencia esetén jellemzően farmakoterápiás módszer ajánlott.

A leszokás támogatás gyógyszermentes módszerekkel

A leszokás egy folyamat. Ez alatt a folyamat során a leszokónak új szokásokat kell kialakítani, hogy megszakítsa a rágyújtásnak jól begyakorolt rutinját.  A rászokás egy viszonylag hosszú folyamat volt annak idején, így a leszokásra is érdemes olyan folyamatként tekinteni, amelynek különálló szakaszai vannak. 

A rágyújtás folyamata:

1. kiváltó inger, pl.: csökkenő nikotinszint, reggeli kávé, stressz

2. rágyújtás utáni vágy pl.: sóvárgás vagy társak invitálása

3. rágyújtás – nikotinszint gyors növekedése az agyban

4. következmények pl.: sóvárgás megszűnése, társas megerősítés

A leszokás támogatása során tehát egy éveken át tartó tanulási folyamatot (ismétlődő viselkedést, vagyis a rágyújtást) kell megszakítani, és új viselkedésmódokat megtanulni. 

A viselkedésváltozás szakaszai

1. fontolgatás előtt – a személynek nincs szándékában változtatni

2. fontolgatás – a személy felismeri a problémát, komolyan gondolkodik a megoldáson, de még nem tesz aktív lépéseket a cél érdekében

3. felkészülés – megerősödött a szándéka, hajlandó lépéseket tenni a cél felé

4. cselekvés – a személy letette a cigarettát, de a viselkedésváltozás (hogy nem dohányzik) még nem szilárdult meg. 

5. fenntartás – a személy letette a cigarettát és a viselkedés megváltozása (nem dohányzik) megszilárdult. Váratlan, ismeretlen, nehéz helyzetekben a visszaesés megtörténhet.

Bármelyik szakasznál is tart, van segítség. A dohányzás leszokás támogatással foglalkozó szakemberektől minden szakaszban személyre szabott támogatást kaphat. Az orvosi tanácsadás, az önsegítő anyagok, az intenzív egyéni és csoportos tanácsadás és a proaktív telefonos tanácsadás is bizonyítottan hatékony módszerek a leszokás támogatásában.

Miért hatékony segítség a csoportos forma a leszokásban?

A nikotinfüggőséget nemcsak a nikotin, hanem sok szokás is fenntartja. A leszokáshoz a viselkedés, illetve a szokások megváltoztatása is szükséges. Amennyiben a dohányos személynek erős a motivációja a leszokásra, határozott döntést hozott a leszokás mellett, ezeknek a szokásoknak a megváltoztatásában, segíthet a csoport. A leszokáshoz sok mindent máshogy kell csinálni. A résztvevő döntése és felelőssége, hogy változtat-e. Ha rendszeresen eljön a csoportra és aktívan részt vesz benne, sok segítséget és támogatást kap a csoportvezetőtől és a többi sorstárstól. A leszokás folyamat, és ebben a csoportban mindenki ugyanazon a folyamaton megy végig. A csoportmunka a tagok aktív részvételére épít.

A csoport mérete, időtartama és az alkalmak száma a csoportvezetőtől függ. Kolléganőmmel szerzett tapasztalataink szerint 6-8 fővel, 60 percben, 6 alkalommal tartjuk leghatékonyabbnak. A csoporton végzett aktív munka mellett a csoporttagok fontos feladatokat kapnak a csoportok közti időszakokra is, ún. házi feladatokat. Ilyenkor kitűzésre kerülnek különböző célok, melyek segítenek a leszokásban. Találkozásaink alkalmával mindig megbeszéljük az előrehaladást, és minden alkalommal vannak újabb témák és gyakorlatok. Minden tagnak van ideje és alkalma részt venni a közös munkában. Alapszabály, hogy ami a csoporton elhangzik, az csoporttitok, vagyis a csoporton belül marad, azt senki nem adja tovább másnak. Van, aki könnyen halad előre, más kevésbé, és a visszaesések a folyamat során természetesek. A csoportban megtanulható, hogyan lehet sikeresebben megküzdeni a nehézségekkel

Amennyiben szeretne leszokni a dohányzásról, jelezze a területileg illetékes tüdőgondozóban vagy hívja a 06-80-44-20-44-es ingyenesen hívható zöld számot, ahol szakemberek segítik a leszokásban.

A blogcikket Mangult-Varga veronika írta, akihez az alábbi linken lehet időpontot foglalni négyszemközti online konzultácra.

Felhasznált irodalom: 

Kovács Gábor (szerk.) (2010.) Dohányzás és leszokás. Medicina könyvkiadó Zrt. Budapest.

Dr. Urbán Róbert PhD (2013) Sorvezető leszokás támogató csoportok vezetéséhez.

Ön szerint, mi akadályoz egy dohányost abban, hogy végleg le tudja tenni a cigarettát?