Féltékenység - OnlinePszichológus.net
Hogyan küzdhető le a féltékenység?
Szerző: Szabó Lili
2018.04.10.


A féltékenység: normális dolog vagy őrültség?
című cikkünkben részleteztük, hogy mi is a féltékenység, milyen formában nyilvánul meg, milyen tényezők állhatnak mögötte, s milyen esetekben beszélhetünk túlzott féltékenységről. E témát tovább tárgyalva, a mai blog bejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy milyen okra vezethető vissza a féltékenység, milyen pozitív oldala van, s milyen típusú terápiákkal lehet kezelni. Vajon tényleges megcsalás esetén mit tehetünk?

A féltékenység egyéni okairól

A kora gyermekkori emlékek, traumák, veszteségek –többnyire tudattalanul- erőteljesen befolyásolják, milyennek éli meg valaki a világot, hogyan reagál rá. A gyermekkori élményeknek ezeken keresztül nagy hatással vannak a társválasztásra is. A legtöbb ember olyan társat választ, aki leginkább betölti a gyermekkorban betöltetlen érzelmi hiányokat, azaz olyan partnert választ, akinek az énje valamely elfojtott részét hordozza magában. Például az a férfi, akinek el kellett fojtania érzelmeit, érzelmes feleséget választ, akinek hasonló okokból viszont logikusságát kellett magában zárnia. A partnerek közt idővel adódó különböző konfliktusok, így a féltékenység is, belső konfliktusok újrateremtéséből származhatnak. Egyéni terápiában a terapeuta hozzásegíti a féltékenységben szenvedő pacienst féltékenysége rejtett okainak a megismeréséhez, ha megvilágítja, hogy hogyan függnek össze a múltban átéltek a jelen gondokkal. Amint megértik az emberek, miben gyökerezik féltékenységük, valamint azt, hogy mit kapnak attól, ha ragaszkodnak hozzá, máris a gyógyulás útjára lépnek. A korai traumák összefüggnek a féltékenységgel
A féltékenységi krízisben lévő embernek számos kérdést kell végiggondolnia: Pontosan mi tesz féltékennyé? Mi van valójában a féltékenység mélyén? Irigység a vetélytársra vagy félelem a partner elvesztésétől? Miért ilyen intenzív a féltékenységnek ez az összetevője? Összefügghet-e egy régebbi élménnyel? Amennyiben valaki végiggondolta, mi az ő saját szerepe a féltékenységben, számba veheti, hogyan reagáljon rá. Képes ezek után azt is végiggondolni, hogyan reagál majd partnere ezekre a megoldásokra, s hogy neki mi a célja velük. A célok tisztázása után új alapokra lehet a kapcsolatot építeni, ahol a múltból eredő saját félelmek egyre kevésbé zökkentik ki az egyént a lelki egyensúlyából. Egyéni terápiában ez egy több alkalmas beszélgetés sorozat eredménye, mire ezeken a szakaszon végig tud menni a kliens.

A pár kezelése lehet a megoldás?

A rendszerszemléleti megközelítéssel dolgozók szerint a féltékenység az adott kapcsolaton belül működő dinamizmus, s nem kizárólag az adott egyén múltjában történt események eredménye, ezért a pár mindkét tagját érintő kérdésként kell kezelni a féltékenységet. Számítanak azok az erők is, amelyek a féltékenységet előhívják és életben tartják.  A rendszerelvű terapeuta azt kérdezi, hogy: mi a szerepe a féltékenységnek a kapcsolatban?, Milyen szerepet játszik külön-külön mindkét fél a féltékenység kialakulásában?, Milyen folyamatok tartják fenn s teszik állandóvá a féltékenységet?, Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon?. Ahhoz, hogy a féltékenység megváltozzon, a házasság rendszerének kell megváltozni. Fontos, hogy a féltékenységet előidéző s az együttműködést romboló viselkedésmintázatokat tudják azonosítani s kiküszöbölni a terápia során, amely által pozitív irányú változást lehet elérni. Sokszor konkrét javaslatokat is ad a rendszerszemléletű terapeuta, megpróbálja először megtalálni azt a pontot, amelyen a legkönnyebb változtatni. A kezelés középpontjában az áll, hogy kiküszöbölje mindkét félben azt a magatartást, amely a féltékenységet előidézi. Az egyik fél reagálása a másik fél mozgatórugója, s ha a reagálás elmarad, az is jelentős üzenetet hordoz a partner számára. Ennek hatására a berögzült viselkedésmódok lassan megváltoznak.
A féltékenység párkapcsolati problémaMost nézzünk néhány olyan technikát, amelyet használnak a rendszerszemléletű terapeuták féltékenységgel küszködő pároknál:
1. Pályacsere: visszavágás az ellenfél eszközeivel. Ennél a módszernél a nem féltékeny partnernek azt a feladatot adják, hogy játssza el a féltékeny társa szerepét. A rá irányuló figyelem s érdeklődés felfedezése következtében a féltékeny partner visszanyeri az elveszett önbizalmát, a másik fél pedig újra felfedezi társában pozitív tulajdonságait.
2. Aggályos őszinteség. A nem féltékeny felet utasítják, hogy rendíthetetlen őszinteséggel számoljon be a nap legapróbb részleteiről is. Az elárasztó közlésözön eloszlatja a féltékeny partner félelmét, nem érzi kirekesztettnek magát, s nem gyanakszik tovább a feltételezése szerint eltitkolt események miatt. 

Ha mindketten vállalják, hogy tudatosan figyelik, mivel okoznak féltékenységet, vagy mivel fokozzák, esélyük van rá, hogy kitörjenek a véget nem érő körből. Arra van szükség, hogy valamelyik fél ne menjen bele a maga előírt szerepébe, s az ördögi kör megtörik. A párterápia célja, hogy találjanak más cselekményt, amely tudatosítja bennük, hogy az életük fölött ők rendelkeznek, s nem kiszolgáltatott szereplői a féltékenység forgatókönyvében lejátszódó cselekménynek.

Amikor a rémálom valóra válik... azaz megcsalás esetén mi a teendő?

Sokszor hallunk arra példát, hogy a féltékenység mogott valóban ott áll egy harmadik fél. 

A megcsalásból tanulni is lehet

A házasságtörés felfedezése mindkét fél számára sokszor fájdalmas, s olyan válságot idéz elő, amely súlyosan károsítja a házaspár napi együttélését. A házasságtörés nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik a hűtlen féllel, hanem mindkét partner részvételével, s mindkettőjükkel történik. A viszony sok esetben menekülés egy adott kapcsolat problémái vagy a személyes fájdalmak elől. Mivel az emberek gyakran a házasságon kívüli viszonyt megbocsáthatatlannak tartják, fontos, hogy mindkét fél tágabb megközelítésben, a házasság nagyobb rendszerén belül lássa azt. Ha ezt a szemléltet képesek elfogadni, úgy a párterápia lehet a megoldás, ahol mindkét fél részvételével lehet újraépíteni a kapcsolatot. Egyes terapeuták a hűtlenség kezelésében az alábbi három célon dolgoznak közösen a párral: 1. felszínre kell hozni, hogy a házastársak külön-külön milyen szerepet játszottak a folyamatban, 2. meg kell változtatni mindkét házastárs magatartását, 3. helyre kell állítani a házasságban a megrendült bizalmat. Ez is egy hosszabb folyamat, amely elköteleződést követel a pár mindkét tagjától, ám az alkalmak során nemcsak a másik félről, hanem saját maga működéséről is többet tudhat meg mindkét fél.

Lehet-e a féltékenységnek pozitív hozadéka?

Érdemes más szemszögből is megközelíteni a féltékenységet, hiszen sokat lehet belőle tanulni: a féltékenység sokszor arra készteti az embert, hogy átgondolja a kapcsolatát, holott más esetben ezt nem tenné meg. Újra s újra végig kell gondolni, hogy mik azok a szabályok, amik valamiért nem működnek. Az efféle vizsgálódás akkor a leghasznosabb, ha további kérdések is követik: „Ilyen kapcsolatban akarok-e élni?”, amennyiben a válasz nem, akkor el kell gondolkodni azon, hogy mit lehetne tenni, hogy a kapcsolat megváltozzon.
A féltékenység továbbá fel is pezsdítheti az elszürkült kapcsolatot, hiszen a féltékenységi válság közepén az unalom az egyetlen dolog, ami az emberek nem jut az eszébe. Ha két ember egymást biztosnak véli, s a kapcsolatukat elkoptatja a megszokás, a féltékenység visszaállítja számukra a kapcsolat elsőrendű fontosságát.
A féltékenység ezen felül a kapcsolatot féltő, védelmező magatartásforma is, amely megtanítja a párokat arra, hogy ne tekintsék egymást garantáltnak, továbbra is becsüljék egymást, s ezt ki is fejezzék egymás felé a mindennapi életükben. Eszköz is az elkötelezettség vállalására, s intenzívebbé teszi az érzelmeket.

Amennyiben problémájára ráismer a cikkben, s szeretne segítséget kapni, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra. A cikket Szabó Lili írta, akihez itt foglalhat időpontot egy négyszemközti konzultációra.

Felhasznált irodalom:

Pines A. M. (2000) A féltékenység. Fiesta és Saxum Kft, Budapest.
Hauck P. (1997) A féltékenység. Park Könyvkiadó, Budapest.

További ajánlott irodalom:

Haraszti L. (1995) Féltékenység. SubRosa Kiadó, Budapest.

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére!

Önt csalták már meg valaha?

Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.
 • Titusz
  2019.07.03.
  Kedves Lili! Arra lennék kíváncsi, hogy miért a nem féltékeny partnernek kell változtatnia a viselkedésén, amikor a problémát a másik fél viszonyulása hordozza? Ha féltékeny vagyok, valószínűleg folyamatosan számonkérem a partneremet, aki nem fogja hosszú távon alkalmazni a rákényszerített "aggályos őszinteségi" viselkedésformát, hanem kilép a kapcsolatból.
  Habis Melinda
  2019.07.03.
  Kedves Titusz! Köszönjük a hozzászólását! A féltékenység kezelése igen komplex, ezért ahogy a cikkben is írjuk gyakran nem elegendő a féltékeny fél kezelése, hanem párterápiás munka megkezdése javasolt. Üdvözlettel: Habis Melinda
 • barbi
  2019.01.05.
  Féltékeny vagyok!!! 8-éve vagyok párommal van egy 5-éves fiunk!! 4-honapja költöztünk Magyarországra!!! Külön váltásban dolgozunk ,régebben sokszor irt lányokkal neten intim képekkel stb elnéztem volt akivel találkozott is elnéztem most ujra terhes lettem és nem örült éngem hibáztat elhidegült alig ér hozzám messengerezik éjjel nappal igen gyanakszom,nem tudok vele leűlni beszélni met csak támadással reagál volt egy barátnőm akinek mindent elmeséltem az meg visszamondta férjemnek sőt joba is lettek velem szemben férhem kiakadt de hiába mondtam h vamakivel meg kellett beszélnem ha ő nem hajlando! Később találtam egy ajándékot zsebében és rákérdeztem enyém e először letagadta majd azt mondta nekem vette csak nem tetszett neki és mást adott én elkezdtem ujra gyanakodni azrán azt állitotta kidobta de egy alkalommal kiesett zsebéből kérdeztem hogyhogy megvan? Erre csak ugy megvan azota nem emlitettem!!! Karácsony előtt szabadságra mentünk azt hittem most helyre jön minden de nem unott volt nem beszélt játszott mobilozott nem nagyon jött velünk de ha haverjai hivják minden nap elment éjszaka is meg egésznapra egyedül és mikor kéreztem minket miért nem visz sehová azt mondta szerezzek saját barátokat ő ugyan nem mutat be nekik mert én milyen undok és utálatos vagyok tegnap annyira féltékeny voltam h hakgatoztam miközben fürdött és fénykép kattanást hallottam bemebtem rákérdeztem persze kiakadt és azt mondta h mostmár azért is nem jön haza v csajozik ,de mit tehetnék? Lassan már szolni se merek hozzá mert leteremt akármivel kapcsolatban ha le akartam vele feküdni mindég elutasit h nincs kedve stb beleőrűlők segitsetek
  Habis Melinda
  2019.01.07.
  Kedves Barbi! Kérem írja meg hozzászólását a pszichológus válaszol rovatunkba, ahol bármely pszichológusunk meg tudja azt válaszolni. Köszönöm! Ennek linkje: https://www.onlinepszichologus.net/pszichologus-valaszol Megértését köszönöm! Üdvözlettel: Habis Melinda, az oldal adminisztrátora

Kíváncsi további érdekességekre?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!