A szorongás testi tünetei - OnlinePszichológus.net
Folyton fáradt? Álmatlanságban szenved?
2018.02.06.

Előfordult már Önnel, hogy hullafáradtan esett be az ágyba mégsem jött álom a szemére? Hogyan lehetséges az, hogy ha sikerül is elaludnunk éjszaka újra meg újra felébredünk? Reggel úgy kelünk fel, mintha semmit nem aludtunk volna, még fáradtabbnak érezzük magunkat, mint este. Mindannyiunkkal előfordul időről időre, hogy rosszul alszunk, ezért gyakran nem vesszük elég komolyan a tüneteket. Ha hosszas szenvedést okoz az álmatlanság, talán bekapunk egy nyugtatót, vagy elmegyünk a háziorvoshoz. Pedig érdemes odafigyelnünk testünk jelzéseire, mert a folyamatos fáradtságot, alvászavarokat akár szorongás is okozhatja! Milyen testi tünetek mögött állhat még a fokozott lelki megterhelésre vagy stresszre adott válasz? Mit tehetünk ezek ellen? Cikkünkből kiderül.

Mit nevezünk szorongásnak?

A szorongás veszély esetén átélt tehetetlenség érzés. Jelző funkcióval bír, a veszélyt jelzi. Kórossá akkor válik, ha eltúlzott mértékben, intenzitással, kellően hosszú ideig, vagy veszélytelen helyzetben jelentkezik. A szorongásos zavarban szenvedők nem feltétlenül viselik rosszabbul a reális veszélyeket, mint bárki más viszont egy nem veszélyes helyzet is szorongásos reakciót válthat ki belőlük.

Mi az a generalizált szorongás?

A generalizált szorongást a diagnosztikai kézikönyvek a szorongásos zavarok között tartják A koncentráció nehézsége mögött legtöbbször szorongás áll
számon. Ez esetben a szorongás, aggodalmaskodás eltúlzott mértékben, intenzitásban számos eseménnyel vagy aktivitással kapcsolatban fennáll. A szorongásnak így nincs konkrét tárgya, melyre irányulna. Nem helyzethez kötött, (szinte) folyamatosan fennáll. A tüneteknek legalább 6 hónapon át kell fennállniuk, és nehezen kontrollálhatónak kell lennie, hogy a diagnosztikai kritériumok teljesüljenek. Ezen kívül gyakran még egyéb kognitív (koncentrálási, gondolkodási nehézségek), viselkedésbeli (menekülés, támadás, bénultság), hangulati (harag, düh) és testi tünetek is fenn állnak. Jelen írásunkban ezek közül a testi tünetek kerülnek bővebb kifejtésre.

Milyen testi tünetei lehetnek a szorongásnak?

A fejfájás gyakran a szorongás tüneteKrónikus (elhúzódó) szorongás esetén jellemző testi tünet a végtagok hűvössége, nyirkossága, a pulzus és légzésszám ritmusának változása, izzadékonyság, fáradtság, alvászavar.
A motoros feszültség megnyilvánulhat nyugtalanságban, fejfájásban, remegésben,
izomfeszülésben.

A vegetatív izgalmi állapot megnyilvánul izzadásban, pulzus- és légzésszám emelkedésben, gyomor panaszokban (pl hányinger, hasmenés), szédülésben, szájszárazságban, hideg/meleg hullámokban. A gyakori vizelési inger, nyelési nehézség, gombócérzés a torokban szintén gyakori tünetek.

Hogyan kezelhető a generalizált szorongás?

A terápia lehet gyógyszeres (antidepresszívumok, anxiolitikumok) és/vagy pszichoterápia. A pszichoterápiák közül elterjedtebb a kognitív viselkedésterápia relaxációs technikákkal kombinálva, mely a szorongás hátterében álló negatív gondolatok feltárására és módosítására, valamint a szorongás okozta kóros viselkedésminták (pl elkerülő viselkedés) megváltoztatására törekszik. A relaxációs technikák közül a progresszív relaxáció és az autogén tréning a legismertebbek, melyek bizonyítottan hatékony módszernek számítanak a szorongásos zavarok kezelésében. A pszichodinamikus terápiák a szorongás hátterében álló tudattalan konfliktusok feltárását és átdolgozását célozzák meg.

Amennyiben érdekli, pszichológiai tesztünk alapján mennyire szorong, javasoljuk, hogy töltse ki szorongás kérdőívünket ide kattintva.

Felhasznált irodalom:

BNO X, DSM IV, DSM V diagnosztikai kézikönyvek.
R.J. Comer (2005) A lélek betegségei.Osiris Kiadó.
Bokor László: A szorongásos kórképek komplex megközelítése, pszichodinamikája és
pszichoterápiája. TEPKI, 2017-ben elhangzott előadása.
Bitter I. (1994) Pszichiátria. Springer Hungarica.

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!
Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!