Pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés

Sokak számára rejtély, hogy miből áll a pszichoterápia. Mitől tud gyógyító lenni a terapeutával való beszélgetések sorozata? Miben más ez, mint a többi kapcsolatunk, vagy egy hétköznapi beszélgetés? Mit jelent az, hogy pszichoterápiás munka és hogyan tud segíteni a terápia? Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? Milyen esetekben szükséges a gyógyszeres kezelés?
BŐVEBBEN

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kezelése

Előző blogcikkünkben szót ejtettünk a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kialakulásának gyakoriságáról, a mögöttes tényezőkről és a konkrét tünetekről is. Jelen blogcikkünkben a betegség diagnosztikájának menetével és a lehetséges kezelési lehetőségekkel foglalkozunk. Mi a teendő AdHD gyanú esetén? Alább látható egy segédanyag, mely rámutat a lehetséges intervenciókra, az ADHD-val küzdő gyermek megsegítése érdekében (Cseri & Mohács, 2018).
BŐVEBBEN

Pánikbetegségre gyanakszik? Pszichiáterhez vagy pszichológushoz forduljon?

Az előző hetekben sokat írtunk a szorongásos kórképekről, ennek fajtáiról, a gyermekeken észrevehető tünetektől elkezdve a feszültség testi jeleiig. Mi a teendő, ha felmerül bennünk, hogy érintettek lehetünk a szorongás kérdésében? Hogyan zajlik a lelki bajok diagnosztizálása? Mire kell felkészülnünk, ha TB alapon keresünk ellátást?
BŐVEBBEN

A nárcisztikus személyiségzavarról… a pszichológus válaszol

A nárcisztikus személyiségzavar vezető tünete a kliens önzése, az elismerés és különleges bánásmód iránti vágya, ami sok személyközi konfliktus forrása. A zavar súlyossága függ attól mennyire érett vagy éretlen a személyiség. A diagnózist pszichiáter szakorvos állíthatja fel. Mik a nárcisztikus személyiségzavar tünetei, mi áll ezek hátterében és mi a leghatékonyabb terápia?
BŐVEBBEN