Szülés utáni (posztpartum) depresszió - Onlinepszichológus.net
A szülés utáni (posztpartum) depresszióról
Szerző: Habis Melinda
2017.08.29.

Ahogy arról már korábban blogbejegyzéseinkben szóltunk róla, a terhesség és a szülés is jelentős hormonális változásokat eredményez, ami érzékenyebbé teszi a kismamákat. Ezen kívül is rendkívül sok változás történik a nő életében az anyává válás kapcsán, melyek mind-mind megterhelhetik az alkalmazkodó képességet. Kiesnek a korábban megszokott munkahelyi és gyakran társas környezetből is, megváltoznak a velük kapcsolatos társadalmi elvárások, megjelenik a szülői szerep felelőssége, melyek egyszerre hatva gyakran szorongást, tehetetlenség és kudarc élményt szülnek a frissen szült anyukákban.

Mi az a szülés utáni depresszió?


A szülés utáni depresszió egy speciális alfaja a depressziónak, ami kifejezetten a gyermek születése után jelenik meg, de nem feltétlenül csak ahhoz kapcsolódikA szülés utáni depresszió a gyermek születése után jelenik meg, de nem csak ahhoz kapcsolódik. Gyakran mélyen a nő személyes,  (pár- és családi) kapcsolati múltjában találjuk a gyökereit. Egy pszichoterápiásan jól megérthető és kezelhető állapotról van szó. Érdemes azt komolyan venni, mert bagatellizálása súlyos következményekkel járhat. A gyermekszüléssel kapcsolatos változások sok korábbi traumát aktivizálnak (például saját szülőkkel kapcsolatos gondokat hívhatnak elő), különféle pszichés kórképeket robbantanak be. Gyakran indulnak a szülés körül szorongásos és kényszeres kórképek, ezeket azonban gyakran a szülés utáni depresszió címkével látják el. Megfelelő kezelés nélkül hosszú évekig elhúzódhatnak, sokféle magánéleti problémát okozva.

Mi játszik szerepet a szülés utáni depresszió kialakulásában?


Sokféle veszteség kapcsolódik össze a terhességgel és a gyermekszületéssel. A babavárás alatt megváltozik a testkép és ez a szülés után is így marad. Társadalmunkban a karcsúság ideál. Az újságok címlapjain frissen szült hírességet mutogatják szülés után laposra retusált hasukat és ez negatívan hat a nők önbecsülésére. Sokan azt a hamis elvárást táplálják saját magukkal szemben, hogy a gyermek születése után pár nappal, vagy héttel ismét a leánykori alakjukat nyerjék vissza. A sok egyéb friss teher mellett a külsőségekkel is foglalkoznak. A szülés maga is egy veszteség (amellett hogy a különféle komplikációk is traumatizálják a kismamákat), hiszen az addig szimbiotikus kapcsolatból a gyermek kilép, ráadásul az anyának az új jövevény igényeihez folyamatosan alkalmazkodnia kell. A 24 órás szolgálat azonban kimeríti az energiaraktárakat, ráadásul sokan nem is értik meg ezt. Kultúránk azt várja az anyukáktól, hogy repessenek a boldogságtól, hogy gyermekük született, ennek hátulütőit tagadják el. A nehézségek miatt tehát rengeteg édesanya bűntudatot érez. A nehézségekkel így magára marad. A szülés után megváltozik a férfi és nő kapcsolata, ami veszteség

Párkapcsolati értelemben is veszteség a gyermekszületés, hiszen emiatt megváltozik a férfi és nő kapcsolata, a hitvesi szerep mellé az apa és anyaszerep is betársul. Egyúttal megszűnik a kizárólagos figyelem, amivel korábban egymáshoz viszonyulhattak. A szülés után egy csecsemő igényeihez kell szabják az egyéni igényeiket és párkapcsolati szükségleteiket is. Ez a nem eléggé stabil házasságokra akár végzetes csapást is mérhet. Sok türelemre van szükség ugyanis a kölcsönös alkalmazkodáshoz. Ráadásul a gyermeknevelés is nagy feladat, folyamatos problémamegoldást kíván az édesanyától, jó ha ebben az apuka is szerepet tud vállalni. (Ha nem is ő van a csecsemővel az idő nagyobbik részében, segíthet megoldani például a gyermek alvásával kapcsolatos nehézségeket.)

Mennyire gyakori ez?


Az enyhe, átmeneti lehangoltság a szülés utáni napokban (ún. baby blues) a nők 30-85%-ánál előfordul, ez tehát szinte általános jelenség. Ha ez a nyomott hangulat tartóssá válik, beszélgetünk szülés utáni depresszióról. Ennek gyakorisága már „csak” 8-15%. Előfordul, hogy a beteg állapota annyira súlyossá válik, hogy az a saját vagy a gyermek egészségét veszélyezteti (például leküzdhetetlen téves-eszmék, vagy hallucinációk, ún. pszichotikus állapot miatt). Ilyenkor kórházi felvételre is szükség lehet. (Ez a szülések 1-2%-ában jellemző.) Ennek hátterében sokszor bipoláris zavar, vagy más, korábban fel nem ismert lelki betegség áll.

Mi a teendő, ha észrevesszük a szülés utáni depresszió jeleit?


Ha úgy véljük, barátnőnk, menyünk, barátnőnk vagy akár mi magunk nehézségekkel küzd(ünk) a gyermekszületés után, ne hagyjuk őt magára.Már az is segítség szülés után, ha a házimunkában segít valaki  Kérjük segítséget családtagoktól, barátoktól! A folyamatos fáradtság és túlhajszoltság leküzdésében a környezet szerepe óriási. Legyen ideje a kismamának a saját hétköznapi teendőire és a változásokhoz való érzelmi alkalmazkodásra is. Beszéljünk a minket bántó történésekről kismamákkal, olyanokkal, akik szintén átélték már a születés csodáját és nehézségeit is. Ebben sokat segíthetnek a tematikus kismama csoportok és az egyéni pszichoterápia is.

A nemrég szült anyukának tehát mindenképp a környezete segítségére, támogatására van szükségük, mellyel jó, ha szakmai segítség is kombinálódik.

Nem szeretne lemaradni további érdekességeinkről? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Felhasznált irodalom:Ferenczi Beáta előadása A szülés-születés élmény jelentősége, feldolgozásának fontossága, lehetőségei és nehézségei címmel. A Magyar családterápiás Egyesület 31. vándorgyűlésén, Debrecenben, 2017.04.22-én.

Molnár Judit előadása A szorongásos zavarok a szülés utáni időszakban címmel. A Magyar családterápiás Egyesület 31. vándorgyűlésén, Debrecenben 2017.04.22.-én

Németh A., Tariska P. (szerk) (2015) A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina, Budapest

Kisdi B. (szerk) (2015) Létkérdések a születés körül: társadalomtudományi vizsgálatok a szülés és születés témakörében. L'Harmattan. Budapest

További olvasnivalók a témában:


Fraiberg, S. H. (2009) Varázsos évek. Park Kiadó

Hidas, Gy; Raffai, J; Vollner, J. (2011) Lelki köldökzsinór. Beszélgetek a kisbabámmal. Helikon Kiadó

Ranschburg J.(2009) Szülők könyve. A fogantatástól az iskolakezdésig. Saxum Kiadó

Renggli, F. (2016) Aranykapu az életbe: gyógyulás a méhen belüli lét és a születés traumáiból Ursus Libris, Budapest

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!
Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!