Gyermeki szorongás tünetei - OnlinePszichológus.net
A szorongásos zavarok gyermek és serdülő korban
2017.11.14.

 

Egyetlen szülő sem akarja a gyermekét boldogtalannak látni, azonban mégis előfordulhat, hogy vannak helyzetek, amiben a gyermek valamilyen okból kifolyólag nem tud úgy alkalmazkodni, ahogy az számára megfelelő lenne. A gyermekek és serdülők számára a legjobb, ha olyan segítséget kapnak a felnőttektől, ami az adott élethelyzethez, nehézség megoldásához szükséges megküzdési lehetőségeiket bővíti és nem a helyzetek elkerülésével, kiiktatásával próbálják a szorongásukat oldani. Fontos, hogy bátorítsuk a gyerekeket, serdülőket az érzelmeik kifejezésében, hiszen ehhez joguk van. Egészséges dolog néha félni, dühösnek lenni, szeretni és örülni, ugyanakkor kerüljük ezen érzelmek eltúlzását és a bagatellizálást is.

 

Mi okoz stresszt a gyermeknek?

 

Korábbi blog cikkünkben már volt szó arról, hogy azok az életesemények, akár negatív, akár pozitív történések, amelyek váratlan, intenzív érzelmi hatást idéznek elő a gyermek életében és jelentős vagy tartós alkalmazkodást igényelnek stresszként hatnak.A magány is stresszforrás a gyermeknek Általánosságban elmondható, hogy tartós vagy krónikus stressz hatására kialakulhat érzelmi zavar a gyerekek életében. A tartós kontrollvesztés szorongást, depressziót okoz a gyerekek számára. Minél kisebb a gyermek, annál gyakrabban él át kontrollvesztést, tehetetlenség érzetet. Alapvetően szükséges igény a gyermekek számára is a helyzet feletti kontroll megtartása vagy átengedése, amit kompetencia igénynek neveznek a pszichológusok. A kisgyermekek számára a szülő, a nevelő a kompetens személy, az ő jelenléte adja meg a biztonságérzetet.

A szorongás megnyilvánulása lehet tüneti formájú, ilyenkor valamilyen átmeneti tünetben nyilvánul meg a gyerekek életében, mint pl. óvodai alkalmazkodási nehézségek. A szorongás betegség formájában is kifejeződhet, amikor tartós, jelentős szenvedés és funkcióromlás tapasztalható pl. szeparációs szorongás. Erről a problémáról a későbbiekben még részletesen is szólunk.

Az alvászavar gyakori tünete a szorongásnakMinden életkorban érintheti a szorongás az alapvető élettani funkciókat, tehát az evés, emésztés, alvás ilyenkor megváltozhatnak. Például szorongás miatti alvászavarok előfordulhatnak csecsemőkorban is a gyakori felsírások formájában, kisdedkorban lidércálom megjelenésével, óvodáskorban éjjeli felriadások fordulhatnak elő, míg iskolás korban fogcsikorgatás lehet egy jellemző tünet.

Csecsemőkortól serdülőkorig más-más tünet utalhat ugyanarra a lelki nehézségre gyermekünk életében, aminek megoldásához felnőtt segítségére van szüksége.


Milyen tünetek utalhatnak a gyermek szorongására?

 

  • Csecsemőkorban az általános nyugtalanság, étvágytalanság, testi fejlődésben való elmaradás, kólika (hasfájás), az alvás során gyakori felsírások, napközbeni hosszas alvás éjszakai ébrenlét mellett  utalhat szorongásra.

  • Kisdedkorban dackorszak intenzívebb tünetei mellett a mozgásfejlődésben való elakadás, vagy visszaesés, túlmozgások, finom motoros koordináció ügyetlensége, a beszéd vontatott fejlődése, vagy elakadása, késlekedő szoba- és ágytisztaság, lidérces álom zavar és étkezési zavarok („Harc” az anyával, szervi ok nélküli étvágytalanság) lehetnek intő jelek gyermekünk szorongására.

  • Óvodáskorban ősi félelmek, szeparációs szorongás, mutizmus (amikor a gyermek egyáltalán, vagy valamilyen speciális helyzetben nem beszél), ujjszopás, körömrágás, bepisilés (5 év felett), bekakilás  (4 év felett), tartós dadogás (5 év felett), a beszédfejlődés elakadása, lassulása jelezheti a szakember bevonásának szükségességét.

  • Iskolás korban iskolafóbia (szeparációs szorongás), feleléstől való félelem, személyközi kapcsolatokban való sikertelenség, gyakori hasfájás, fejfájás, szomatoform vegetatív zavarok (hányás, hasmenés), gyakori légúti fertőzések, viselkedés zavarok: ellenállás a szülőkkel vagy nevelőkkel szemben, indulatosság, éjjeli megriadások, alvászavarok, étkezési zavarok: pszichogén (lelki eredetű) soványság, vagy elhízás miatt szokták a pszichológusokat megkeresni a szülők.

  • Serdülőkorban fejfájások, alhasi panaszok, különböző étkezési zavarok, amelyek szorongásra utalnak.

Ha a fenti tünetek közül akár csak egyet is észreveszünk gyermekünknél, az tartósan (náhány héten keresztül) fennáll, érdemes gyermekpszichológust felkereni, nevelési tanácsot kérni, hiszen előrordulhat, hogy ez azt jelzi, a gyermekünknek támogatásra van szüksége a sikeres alkalkazkodáshoz.

Hogyan segítsünk jól, ha szorong gyermekünk?

A kutatások és a szakmai ajánlások szerint gyermek-és serdülőkorban a szorongásos kórképek kezelésekor elsődleges és kizárólagosan alkalmazható az egyéni vagy csoportos pszichoterápia, melynek hatására a gyermekek szorongása csökken, oldódik, az önértékelésük, önbizalmuk, énképük minősége javul. Ajánlott terápiás módszerek: kognitív viselkedés terápia, játékterápia, relaxációs és szuggesztív terápiák, pszichodráma, önismereti csoport, művészetterápia, családterápia. A gyermekek terápiáját szerencsés kiegészíteni szülői konzultációkkal és/vagy a szülő(k) egyéni terápiájával, hiszen sok esetben a szülő-gyermek kapcsolat bonyodalmai, a szülő egyéni vagy párkapcsolati nehézségeinek megoldásával a gyermek lelki közérzete is javulhat.

 

Felhasznált irodalom:

 

BNO-10 zsebkönyv - DSM-IV-TR meghatározásokkal Animula Kft. Kiadás éve: 2004.

Székely Judit a Semmelweis Orvostudoméóányi Egyetem klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzésének keretében elhangzott 'Életkor specifikus szorongásos kórképek' című előadása

Ajánlott irodalom:

 

Cohen, L. J. (2016) Legyőzzük a félelmet! - A gyermekkori szorongások kezelése a játékos nevelés módszerével. Kulcslyuk Kiadó

Gyurkó Sz. (2015) Rám is gondoljatok. Bookline Könyvkiadó

Kádár A. (2013) Mesepszichológia

 

Mesék a gyerekeknek:

Lite, L. (2015) Buborékrepülés. Kulcslyuk Kiadó
Stark, U., Nilson Bergman, S. (2016) Az éjszakai vonat. IKEA

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!
Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!