A szorongás kognitív viselkedésterápiája - OnlinePszichológus.net
A szorongás kognitív viselkedésterápiája
2018.04.03.

Mi az a szorongás?

A szorongás irracionális, tárgy nélküli félelem. Facilitáló (serkentő) és debilizáló (gátló) hatása is lehet, tehát önmagában nem kóros. Ezekről a hatásokról korábbi, fentebb belinkelt írásainkban részletesen is szóltunk. Kórossá akkor válik, ha intenzitásában, időtartamában túlzott mértékű. Tüneti szinten a szorongást igyekszünk tárgyiasítani, hogy elkerülhetővé váljon. Tárgy nélküli szorongás formái a generalizált szorongásos zavar és a pánikzavar. Tárgya van a szorongásnak fóbia, hipochondriázis, és kényszerbetegség esetén. Ha érdekli, vannak-e szorongásra utaló tünetei, kérdőívünk kitöltése után megtudhatja.

Milyen szorongásos zavarok vannak? Ezek hogyan kezelhetők kognitív viselkedésterápia segítségével?

A leggyakoribb szorongásos zavarok a pánikbetegség, a különféle fóbiák, a kényszeres zavar és a hipochondirázis (betegségektől való félelem). A kognitív-viselkedésterápiás megközelítés az adott helyzet téves értelmezésének koncepciójából indul ki.

Pánikbetegség esetén a pánikroham testi érzetek téves, katasztrofizáló értelmezésén alapul Pl. heves szívdobogás kapcsán szívrohamtól fél. A katasztrofizáló értelmezés azt jelenti, hogy a valóságosnál súlyosabbnak értékeli az eseményeket. Ennek hatására a szorongás fokozódik, melynek testi jelei felerősödnek (péládul szívdobogás, hányinger, ájulás vagy zsibbadás érzés).
A terápiában ennél fogva a katasztrofikus ítéletek korrekciója történik, emellett a szorongás kezelésében hasznos technikák elsajátítása (pl. légzésgyakorlat, relaxáció) zajlik.

A fóbiák kapcsán 3 fő típust különíthetünk el: agorafóbia, szociális fóbia, specifikus fóbia. A refüléstől sokan félnek...
Az agorafóbia lényege a veszélyesként átélt helyzeteknek való kitettség biztonságot jelentő személy hiányában, illetve ahonnan nem lehetséges, vagy nehezített a menekülési lehetőség. pl. zsúfolt, zárt helyek, közlekedési eszközökön utazás- azaz a fizikai korlátozottság helyzetei.Agorafóbia kognitív viselkedésterápiájában feltérképezzük a szorongást provokáló helyzeteket, az elkerülő viselkedés jellemzőit, a jelentésadási jellemzőket, tünetet fenntartó tényezőket, megküzdési mechanizmusokat. Célunk a helyzet átértékelése, és a megküzdési stratégiák bővítése.

Szociális fóbia esetén a személy negatív értékeléstől, kritikától, elutasítástól fél. Szociális fóbia kapcsán az önmegfigyelés módosítása a cél, hiszen ekkor a személy a társas helyzetben fokozottan figyel önmagára, mely szorongásos tüneteit fokozza.

Specifikus fóbia esetén a szorongás adott tárgyra, helyzetre vonatkozik, pl. állatok, magasság, stb. Az egészségszorongás vagy hipochondriázis esetén a testi tünetet valamely súlyos betegség jeleként értelmezi. A terápia főbb pontjai a tünetekről való naplóvezetés, tünetek magyarázatainak bővítése, viselkedéses feladatok, mint pl. elkerülő viselkedéssel való felhagyás (vizsgálatokra járás), negatív hiedelmek módosítása.

A kényszerbetegség kapcsán kényszergondolatok és/vagy kényszercselekedetek fennállásáról van szó.
A terápiában a kényszercselekedetek megszűntetésére irányul az ún "expozíció és válaszmegelőzés" módszere, melynek során a személyt kiteszik a szorongáskeltő helyzetnek, de a kényszercselekvést nem hajthatja végre. Az ún "habituációs tréning" lényege, hogy a kontrollálatlannak vélt kényszergondolatokat mederbe tereljük.
Kényszerbetegség esetén kiemelendő a fokozott kontrolligény, gyenge bizonytalanságtűrés, irreális felelősségvállalás, rossz kockázatbecslés, perfekcionizmus, a gondolatok jelentőségének túlbecslése. Kognitív technikákkal ezen szempontokkal is foglalkozunk.

Felhasznált irodalom:

Perczel-Forintos, D; Mórotz, K. (szerk)(2010) Kognitív viselkedésterápia. Medicina Könyvkiadó Zrt, Bp.
Beck, A.T; Emery, G. (1985) A szorongásos zavarok és fóbiák kognitív szemlélete. Animula Kiadó, Bp.
Kopp, M; Fóris, N (1995) A szorongás kognitív viselkedésterápiája. Végeken Kiadó.

Javasolt irodalom:

Davis, M; Robbins Eshelman, E; McKay, M. (2013) Stresszoldó és relaxációs módszerek. Park Könyvkiadó, Bp.

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére!

Előfordult-e már Önnel, hogy egy várhatóan feszült helyzet előtt hasmenése, vagy más testi tünete volt?

Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!