A pánikbetegség tünetei - OnlinePszichológus.net
A pánikbetegség tünetei
Szerző: Habis Melinda
2017.09.05.

Korábbi írásunkban szóltunk már a szorongásos zavarok különféle fajtáiról, ebben az írásunkban arról szeretnénk részletesebben kitérni, hogy mennyire sokféle tünete lehet a pánikbetegségnek és természetesen ejtünk néhány szót a kezeléséről is.

Mit él meg egy pánikbeteg személy?

Habár a pánikrohamok legtöbbször csak pár percig tartanak, mégis óriási szenvedést okoznak a páciensnek. A betegek a rosszullétek alatt rémisztő testi tüneteket tapasztalnak, melyek időről időre visszatérnek, vagy legalábbis a kliens folyamatosan retteg ettől. A kezeletlen pánikbetegség hatására az élettere beszűkül, hiszen szorongásai a veszélyt elkerülő viselkedés hatására kiterjednek. A pánikbeteg gyakran a környezetét és saját magát is fokozottan figyeli, ami igencsak fárasztó. Ez a környezet számára is megterhelő lehet, hiszen idővel gondot okozhat a beteg számára az önálló közlekedés, vagy az, hogy idegen emberek közé menjen.

Mik a pánikbetegség tünetei?

A pánikbetegségnek két fő típusa van, az agorafóbiával társuló és az agorafóbia nélküli. Az agorafóbia szó jelentése félelem olyan helyzetektől, ahonnan nehéz elmenekülni, (például tömegközlekedési eszközök, sorban állás), vagy ahol nincs kéznél azonnali segítség.A szédülés lehet a pánikbetegség tünete is. Ezeket a kliens vagy kerüli, vagy csakis fokozott feszültség megélése mellett viseli el (pl. szédülés vagy hasmenés jelenik meg). Az agorafóbia pánikzavar nélkül is előfordulhat!

A pánikbetegség tünete a visszatérő, váratlanul előbukkanó rosszullét, a rosszullét utáni egy hónapban pedig az aggódás egy újabb roham bekövetkezése miatt, vagy ennek következményétől (pl. ájulás, szívroham).

A pánikroham során a következő tünetekből egy vagy több jelentkezik: szapora szívverés, heves szívdobogás, izzadás, remegés, légszomj, torok elszorulása, mellkasi fájdalom, hányinger vagy hasi diszkomfort, szédülés, félelem az ájulástól, derealizáció (a valósággal való kapcsolat elvesztése) vagy deperszonalizáció (mintha elszakadt volna a saját testétől), önkontroll elvesztésétől való félelem. Halálfélelem, kipirulás, hidegrázás, érzés zavarok (például bizsergés, zsibbadás, érzéketlenség).

Hogyan diagnosztizálható?

A pánikbetegséget pszichiáter szakorvos, vagy klinikai szakpszichológus végzettségű szakember diagnosztizálhatja körültekintő pszicho-diagnosztikai vizsgálat alapján. A hasmenés lehet pánikbetegség tünete

Mielőtt megkezdődne a pszichoterápiás kezelés, fontos a testi betegségek kizárása, ugyanis előfordulhat, hogy a pánikrohamnak vélt tünetek hátterében testi betegség áll. Így például mellkasi panaszok, légszomj, hányinger, hasi panaszok esetén gondolhatunk kardiológiai betegségre, illetve egyéb belgyógyászati problémákra. Szédülés, zsibbadás, hányinger esetén neurológiai betegségekre, stb. Ezek kizárása háziorvos kompetenciája, ezután merülhet csak fel a pánikzavar diagnózisa.

Amennyiben fény derül valamilyen testi elváltozásra (pl. magas vérnyomás), melyben pszichés tényezők is szerepet játszanak (pl. stressz) a szakorvosi kezelés mellett hasznos pszichoterápiás segítséget is igénybe venni.

Mi áll mögötte?

A rohamok látszólag a semmiből, váratlanul törnek rá a személyre, minden érthető ok nélkül. A betegek jelentős részénél azonban a rohamok pszichés tényezőkre vezethetők vissza, melyeknek a személy nincs tudatában. Pszichológiai módszerekkel ezek felderíthetők és kezelhetők. A szívfájdalom lehet pánikbetegség miatt is

A veszteségélmények, a környezeti változások, fokozott elvárások gyakran provokálnak pánik tüneteket az arra érzékeny személyeknél. Ahogy a betegség tünetei sokfélék az ezek előfordulásával összefüggésbe hozható tényezők is igen sokszínűek lehetnek.

Hogyan kezelhető?

Bizonyos esetekben gyógyszeres terápia is szükségessé válik a pánikbetegség kezeléséhez, melyet pszichiáter szakorvos tud felírni és a tünetek enyhítéséhez szükséges pirula mennyiséget beállítani. Emellett fontos a tünetek kialakulásában és fennmaradásában részt vevő lelki tényezők feltárása és pszichoterápiás kezelése is.

Ahogy korábbi írásunkban már említettük, a pszichoterápiás kezelés fontos része, hogy megvizsgáljuk a pánikrohamok körülményeit, az első rosszullét kialakulásával időben összekapcsolódó történéseket, életeseményeket. A további rosszullétek lefolyását, szabályszerűségeit. Mi okozza kliensnek kontrollálhatatlan méretű szorongást? A relaxáció hatékonyan csökkenti a stresszt

Számos pszichoterápiás módszer választható a pánikbetegség kezelésében, a kognitív viselkedésterápia a rohamot kiváltó negatív gondolatok és hiedelmek átstrukturálását végzi. A kognitív viselkedésterápia viszonylag rövid, a tünetek csökkenésére kiválóan alkalmas. A pánikbetegség kognitív viselkedésterápiájáról egy későbbi blogbejegyzésünkben részletesen is szólunk.

A dinamikus terápiák a pánik hátterében rejlő tudattalan tényezők feltárásának, majd átdolgozásának tulajdonítanak szerepet a gyógyulásban. Utóbbi módszer időigényesebb, de oki terápiának minősül, így hatása átfogóbb. Ennek hatására a stressztűrő képesség nő, a kliens jobban kezeli a személyközi konfliktusokat is, saját magáról kialakult képe reálisabbá válik.

Emellett és a legtöbb terápiás irányzat részeként érdemes hangsúlyt fektetni a szorongással megküzdő technikák megtanítására, mint például autogén tréning, relaxáció. Ezek ugyanis pszichológus vezetése mellett (ez azért fontos, mert sajnos nem mindenkinek segítenek, önállóan kipróbálva vannak olyan személyiségtípusok, akik állapot romlást élnek meg utána) gyorsan megtanulhatóak, utána pedig a kliens önállóan is képes alkalmazni őket, ezáltal egymaga képes csökkenteni a stressz-szintjét.

Kíváncsi, Ön mennyire szorong? Ha kitölti tesztünket, ezt is megtudhatja!

 

Felhasznált irodalom:

BNO-10 zsebkönyv - DSM-IV-TR meghatározásokkal Animula Kft. Kiadás éve: 2004.

Gabbard, G. O. (2008) A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve. Oriold és Társai Kft

Nussbaum, A.M. (2013) A DSM-5 diagnosztikai vizsgálat zsebkönyve. Oriold és Társai Kft. Budapest.

További olvasnivalók a témában:  

 

Butullo, W. (1996) A szorongás - erő. Útmutató a szorongás legyőzéséhez. Európa Könyvkiadó

Lückert, H. R. (1997) Félelem és pánik. Okok-tünetek-gyógymódok. Trivium Kiadó

Peurifoy, R. Z. (1998) Szorongás, fóbiák, pánik. Hogyan legyünk úrrá félelmünkön? Életkontroll program lépésről lépésre. Medicina Könyvkiadó

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!
Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.
 • Gombos Henrietta
  2019.03.30.
  Sziasztok Heni vagyok 25 éves. 2015-ben elvesztettem sajnos az anyukámat stroke miatt ami teljesen össze tört. Azóta sokszor sírtam miatta. 2018ban a háziorvosom kitöltetett velem egy tesztet amiből megállapította hogy depressziós vagyok de nem kicsit hanem nagyon de öngyilkos nem akartam lenni és nem is akarok. Felirat nekem egy antidepresszánst amit persze nem akartam szedni mert tudtam hogy függőséget okoz de nem csak ezért nem akartam szedni. Azóta sokszor voltam dokinál mert nem éreztem jól magam. Legutóbb elküldöt ideg gyógyászatra de ott nem nagyon vizsgálták meg de már kaptam egy gyógyszert ( betagen 24mg) amitől nem fogok szédülni. Mostanában ha valami új gyógyszert kapok amit nem ismerek nem merem bevenni mert attól tartok hogy szarul leszek. Tegnap hazza küldtek a munkahelyemről mert olyan szinten görcsölt a hasam hogy alig tudtam menni. Ma elmentem dokihoz elmondtam hogy mi a bajom erre ő ez a PÁNIKBETEGSÉG nagy nehezek kikönyörögtem hogy mérjen vérnyomást közben a labort is kértem hogy csináljuk. A vérnyomásom 110 volt mint múltkor is amikor a dokinál voltam de ő erre semmit nem mondott. Az elött egy kávét is ittam. Ma egésznap fájt a fejem meg hányingerem van, ég a gyomrom, szúrt a hasamnál. Mostanában eléggé feszült vagyok észre vettem magamon hogy vakarozok vagy épen a számát rágom, ami biztos az idegességtől meg a stressztől van. Az esték a legrosszabbak mert nagyon nehezen alszok el hiába iszok nyugi teát. Próbálom sokszor elfoglalni magam de kB semmi nem köt le rendesen. Lehet hogy ez tényleg a Pánikbetegség de attól még ki kellene rendesen kivizsgáltatnia főleg ha én kérem. Mi van ha tényleg van valami de ő csak erre fogja. Volt vagy van valaki esetleg aki ebben tapasztalt mert én már beleőrülök mert nem tudom hogy mit csináljak hogy jobban legyek. Elküldtek pszichológushoz hogy valami terápián kellene részt vennem. De áprilisban el fogok menni egy teljes körü kivizsgálásra magánklinikára ami nem olcsó de az egészségem többet ér. Aki vesztett el valakit hogy lett jobban? És valaki volt itt pánikbeteg ő hogy gyógyult ki kérlek segítsetek...
  Habis Melinda
  2019.03.31.
  Kedves Henrietta! Az összes kérdésére szívesen válaszolunk a pszichológus válaszol rovatunkban: https://www.onlinepszichologus.net/pszichologus-valaszol Időpontfoglalással kapcsolatos kérdéseit pedig az info@onlinepszichologus.net levél címen várjuk. Üdvözlettel: Habis Melinda, az oldal adminisztrátora
 • Márkusné Varga Gabriella
  2017.09.06.
  Örülök, hogy foglalkoznak ezzel a témával. Mikor nálam elkezdődtek a problémák, még nem igazán foglalkoztak vele. 34 év tapasztalata van a hátam mögött. Kevés itt a hely arra, hogy ezeket elmondjam. Ha tudok segíteni, kérem szóljanak. Üdvözlettel: M.Gabi
  Habis Melinda
  2017.09.07.
  Kedves Gabi! Köszönjük hozzászólását! Örömmel vesszük, ha megosztja velünk tapasztalatait. Mi segített Önnek megszabadulni a pániktól? Üdvözlettel: Habis Melinda

Kíváncsi további érdekességekre?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!