A depresszió hatékony kezelése - OnlinePszichológus.net
A depresszió hatékony kezelése
2017.11.21.


Korábbi cikkeinkben szó volt róla, hogy mik a depresszió tünetei, mi különbözteti meg a rosszkedvet a depressziótól, jelen blogbejegyzésünkben a depresszió hatékony kezelési módjairól, pszichoterápiájáról írunk részletesen.

 

Gyógyszerek, vagy pszichoterápia?Antidepresszásnok

 

A depresszió pszichoterápiája nagyon fontos, mert bár az antidepresszáns gyógyszerek nyilvánvalóan olcsóbbak, nem minden beteg reagál azokra.  Vannak, akik személyes ellenvetéseik miatt mondanak nemet a gyógyszerekre. Valószínűleg, hosszabb távon hasznosabb lehet a pszichoterápia a kémiai terápiánál, mert a pszichoterápia során a páciens tanulhat saját tapasztalataiból, így a későbbi problémákkal is hatékonyabban küzd meg.

 

Mit csinál a pszichológus?

 

A depresszió pszichoterápiája során fontos, hogy a terapeuta figyelmesen hallgassa a pácienst és hogy együttérezni tudjon a szempontjaival. A pozitív megerősítések, mint például „Nincs oka szomorkodni!”, valószínűleg éppen az ellenkező hatást érik el, a páciens ilyenkor meg nem értettnek, magányosnak érzi magát. A legjobb a támogató, de szilárd megközelítés. A pszichológus ilyenkor úgy tud a legjobban segíteni, ha hallgat és próbálja megérteni mit gondol a páciens a betegségéről.
A terapeuta megpróbálja kideríteni, milyen történés, stresszor válthatta ki a depressziót? Ilyenkor a pszichológus álmokkal is dolgozhat, melyek segítenek megérteni a nem tudatos folyamatokat is. A páciens és a terapeuta átbeszélik a páciens kapcsolati rendszereit, önértékelésével kapcsolatos kérdéseket.
A pszichológus megvizsgálja, a depressziónak azon típusáról van-e szó, amelyben a tehetetlenség, a gyengeség és a magányosság érzései dominálnak, vagy az önkritikus típusról.

 

Mit csinál a páciens?

Vannak kérdések, amelyekre együtt keresik a válaszokat: Milyen események váltották ki a depressziót? Volt-e olyan, amire páciens törekedett, de nem tudta elérni? Van-e olyan ember, akiért a páciens él, de viszonzást nem kap tőle? Van-e agresszióval, dühvel kapcsolatos bűntudata a páciens és kire dühös?
Fontos, hogy a páciens megtanulja, hogyan éljen önmagáért, tudja magát képviselni és ne valaki más elismeréséért, szeretetéért, csodálatáért küzdjön. Ez után egy újfajta életszemlélet kialakítására lehet szükség. Új és reális célkitűzések kellenek, melyeket a páciens meg tud valósítani, de fontos, hogy ezeket ő maga találja ki.
A depresszió pszichoterápiája

 

Az arany középút...

A depresszió kezelésében a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja tűnik a legjobb megoldásnak.  Enyhébb depresszió esetén gyakran nincs szükség gyógyszeres beavatkozásra (van, hogy az nem is hat), elegendő a pszichoterápia, de mindenképpen fontos, hogy ennek eldöntését szakemberre (klinikai szakpszichológusra, pszichiáterre) bízzuk.

 

Érdekli, vannak-e depessziós tünetei? Töltse ki depresszió kérdőívünket. Ajánljuk figyelmébe a depressziós családtagok megsegítésével kapcsoltatos korábbi cikkünket is.

 

Felhasznált irodalom:

Gabbard, G. O. A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve
Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., Emery, G. A depresszió kognitív terápiája

Ajánlott irodalom:

Atkinson, S. (2014) Kiút a depresszióból. Harmat
Belső N. (2013) Depresszió : betegség vagy úri huncutság? Jaffa

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!
Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!