A cukorbetegség lelki oldala - OnlinePszichológus.net
A cukorbetegség (diabétesz) lelki oldaláról
2019.02.12.

Egy krónikus betegség diagnózisát megtudni érzelmileg igen nagy megterhelés. Állapotunk elfogadása és egészségünk elgyászolása azonban igen lényeges ahhoz, hogy végig tudjuk csinálni a megfelelő kezelést és hosszú távon karban tarthassuk a betegségünket. Ismét kialakulhasson a jó közérzet. Mindenki tudja, hogy cukorbetegnek lenni rengeteg lemondással jár. Életmódunkat jelentősen meghatározza a betegség, hiszen oda kell figyelnünk az étkezésekre, rendszeres mozgásra és a cukorbetegséggel járó immundeficit miatt sajnos egyéb krónikus és fertőző betegségek kockázata is megnő. A testtudatosság kialakulása tehát diabéteszes betegeknél elengedhetetlen! Legalább ilyen fontos még lelki állapotunk karbantartása is, mivel a  különféle stresszhormonok felszabadulása gátolja az inzulin megfelelő hasznosulását. Blogcikkünk témája, hogy milyen lelki nehézségekre kell jobban odafigyelnünk cukorbetegség esetén.

A cukorbetegség (diabétesz) és a depresszió kapcsolatáról

A depresszió előfordulása cukorbetegeknél kétszer gyakoribb, mint az átlagnépességben. Egy felmérés szerint a depresszióban is szenvedő diabéteszeseknek csak 17,8 %- a kap megfelelő kezelést depressziójára, mert utóbbi nem kerül diagnosztizálásra. A depresszió kialakulásának esélyét csökkenti, ha cukorbetegségét hatékonyan tudja kontrollálni a beteg. Depresszív állapotban azonban ez a kontrollképesség csökkenhet, így a szövődmények kockázata is nő. Ezért fontos, hogy a depresszív tüneteket felismerjük, és megfelelően kezeltessük.

Már az enyhe depresszió is kezelésre szorul!A diabéteszben szenvedő nem ehet meg bármit, amit megkíván

Enyhe a depresszió, ha az alább felsoroltakból legalább 2-3 tünet jelen van, ezek zavaróak, de a legtöbb tevékenységét még tudja folytatni a személy:

Ha ezek közül legalább 2-3 jelen van, érdemes pszichológushoz, és/vagy pszichiáterhez fordulni, mert lelki állapota cukorbetegségére is kihatással lehet. A depresszió antidepresszáns gyógyszerekkel (pszichiáter által) és pszichoterápiával (pszichológusi segítséggel) hatékonyan gyógyítható. Bizonyított az is, hogy a depresszió kezelése a szénhidrát anyagcserét javítja, így ezzel a cukorbetegség korai és késői szövődményeinek kockázatát is csökkenteni tudjuk.

A cukorbetegség és a szorongás kapcsolatáról

A szorongásos tünetek is gyakoribbak diabéteszben, mint az átlagnépességben, főleg a diagnózis megkapását követő egy évben. A szorongás fizikai tünetei hasonlíthatnak a hipoglikémia tüneteihez, így fontos, hogy el tudjuk különíteni a kettőt. Jellegzetes szorongásos tünetek: szájszárazság, remegés, zsibbadás, ájulás érzése, mellkasi panaszok, gombócérzés a torokban, nehézlégzés, halálfélelem, mozgáskényszer a lábakban, izzadás, hányinger, hasi panaszok, belső feszültség érzése. A szorongás a depresszióhoz hasonlóan szintén orvosolható gyógyszeresen és pszichoterápia segítségével is.

Miért fontos a cukorbetegek lelki nehézségeinek megfelelő kezelése?

VFS_43cbe691d504f82786346507be70bb71.jpgA lelki problémák tehát éppúgy kézben tarthatók, mint maga a cukorbetegség. Fontos, hogy a beteg azt érezze, ura a helyzetnek, sőt, szakértője a saját a betegségének. Ha úgy érzi lelki problémáit egyedül nem tudja uralni, vegyen igénybe szaksegítséget, hiszen lelki állapotunk szoros összefüggésben van fizikai állapotunkkal.

A blogbejegyzést Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológus írta, akihez az alábbi linken lehet időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra. Pergel-Száraz Cintia - OnlinePszichológus.net

Ajánlott irodalom:

Dr. Vidovszky Gábor: Örömtréning. Gyakorlati tanácsok, hogy azzá válhass, aki lenni szeretnél. Pilis-Print Kiadó, 2009.

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére!

Ön jobban odafigyel cukorbeteg szerettei mentális állapotára?

Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.

    Kíváncsi további érdekességekre?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!