A borderline személyiségzavar kognitív megközelítése - OnlinePszichológus.net
A borderline személyiségzavar kognitív megközelítése
Szerző: Habis Melinda
2019.01.22.


Korábbi blogcikkeinkben röviden áttekintettük a borderline személyiség előfordulásának gyakoriságát és legfőbb tüneteit. Ezután az érzelmileg labilis személyiségzavar különféle megközelítéseit vesszük sorra, hogy jobban érthető legyen milyen tényezők játszanak közre a betegség kialakulásában és fennmaradásában. Jelen írásunk a borderline személyiségzavar kognitív-viselkedés terápiás elméletével és ilyen szempontú pszichoterápiájával foglalkozik.

A borderline személyiségzavar kognitív modellje a beteg gondolkodásában megfigyelhető torzulásokat határozza meg a tünetek alapjaként. Eszerint a beteg szélsőséges, instabil érzelmi válaszai és kapcsolati zavarai a gondolkodási hibákból és a személy hibás alapfeltevéseiből következnek. A személyiségzavarok kognitív modellje „szűk tartományú” modellnek tekinthető, melyek a személyiségpatológiának csupán korlátozott, körülírt területét ragadja meg, az általa vizsgált terület zavarát tekintik primer problémának. Az egyéb sajátosságokat pedig következményként értelmezi.

Milyen gondolkodási hibák figyelhetőek meg a borderline betegeknél?


Beck és Freeman modellje három alapfeltevés mentén írja le a borderline kórképet. A „minden vagy semmi” (más néven dichotóm) gondolkodás a borderline betegek legjellegzetesebb gondolkodási hibája, ami nagymértékben felelős az extrém viselkedéses és érzelmi reakciók megjelenéséért. A dichotóm gondolkodásból származó helyzetértelmezés és a viszonylag semleges események jelentését is valamely szélsőség irányába tolja el. A borderline alapfeltevések a személy fontos, átfogó, tudatosan nem hozzáférhető meggyőződéseit tartalmazzák, melyek meghatározzák a különféle helyzetek és személyek értékelését, valamint a hozzájuk való viszonyulást. Az alapfeltevések kora gyermekkortól kezdődően alakulnak ki és önfenntartó természetűek.
A jellegzetes borderline alapfeltevések: Az önsértés a borderline zavar tipikus tünete
•    „A világ veszélyes és rosszindulatú.”
•    „Gyenge vagyok és sérülékeny.”
•    „Nem vagyok szerethető.”
A betegnek szüksége lenne másokra, hisz önmagára nem tud támaszkodni, de ugyanakkor nehéz bíznia a veszélyesnek megélt világban. A beteg feltételezi saját maga elfogadhatatlanságát és ennek jeleit minden kapcsolatában keresi, elvárja. A betegnek nehézségei vannak a negatív érzelmek kifejezése terén: az elővételezett visszautasítás megelőzése céljából a határozott megnyilvánulásokat elkerüli, majd az elnyomott indulatok egy alkalmatlan pillanatban heves intenzitással törnek a felszínre.

Zanarini szerint a borderline betegekre jellemző szenvedés hátterében azok a meggyőződések állnak, hogy:
„Veszélyben vagyok.”
„Elhanyagolva érzem magam.”
„Olyan vagyok, mint egy gyermek.”

Mi van az érzelmileg labilis személyiségzavarban szenvedő személy viselkedése mögött a kognitív elmélet szerint?


Young a különböző személyiségzavarok hátterében 14 lehetséges korai maladaptív sémát azonosított. Ezek a sémák feltétel nélküli, megkérdőjelezhetetlen hitek, melyek alapvetően meghatározzák a személy másokhoz való viszonyát. A sémák merevek és ellenállnak a változásnak. A sémák gyermekkorban alakulnak ki, és a későbbiekben azok az életesemények aktiválják őket, amelyeket a személy a gyermekkori traumatikus eseményekhez hasonlónak észlel. A sémák eltorzítják az adott helyzet észlelését, így irányítják a viselkedést. Az aktiválódó sémákat mindig negatív érzelmek (düh, félelem, szégyen) kísérik. A sémák az első életévek során a diszfunkcionális kapcsolati tapasztalatok és a temperamentumtényezők interakciójának eredményeképpen keletkeznek. Young tapasztalatai szerint a sémák megfelelően írják le a korai családi érzelmi klímát és a szülők viszonyulásmódját, de a diszfunkcionális viszonyulásmód okával kapcsolatban a betegnek téves elképzelései vannak. Többnyire önmagát hibáztatja. Maladaptív sémák akkor keletkeznek, ha a gyerek fejlődési igényét a szülők nem, vagy nem megfelelő módon elégítették ki. A fejlődési igények öt átfogó kategóriába rendezhetőek:
•    a gyermeknek igénye van az elfogadásra és a kapcsolatra;
•    az autonómiája biztosítására;
•    ésszerű korlátok felállítására;
•    arra, hogy kifejezhesse az igényeit és érzelmeit;
•    valamint spontaneitásra és örömélményekre.
A sémák a korábbi megterhelő kapcsolati tapasztalatok lenyomatát tartalmazzák. Irányítják a gondolkodást és az érzelemkifejezést, ezen keresztül pedig negatívan befolyásolják a személy minden kapcsolatát és teljesítményét.

Milyen negatív elvárásai vannak a borderline személynek, melyek megakadályozzák, hogy a kapcsolatai sikeresek legyenek?


Gunderson a következő hét maladaptív sémát (önbeteljesítő, negatív elvárást) tartja jellemzőnek az érzelmileg labilis személyiségzavarra:
•    A másik megbízhatatlanságának feltételezése.
•    Azon elvárás, hogy a másik (többnyire szándékosan) megalázza, megbántja, manipulálja vagy elhanyagolja.
•    Azon elvárás, hogy a szükséges érzelmi melegség támogatás, empátia, védelem a kapcsolatokban nem elérhető.
•    Dependencia: azon meggyőződés, hogy a személy mások segítsége nélkül képtelen eleget tenni a mindennapi kötelezettségeinek.
•    Impulzivitás, alacsony frusztrációs tolerancia, melyek akadályozzák a hosszú távú célok kitűzését és követését. Eltúlzott az érzelemkifejezés és csökkent a kapacitás a mások jogainak tiszteletben tartását illetően.
•    Alárendelődés: a személy a másik szeretetének elnyerése céljából elnyomja a saját igényeit, érzéseit, feláldozza a saját érdekeit.
•    Azon meggyőződés, hogy a személyt a hibázásaiért keményen megbüntetik. Amennyiben mások elvárásainak nem felel meg, a személy dühös intoleráns, büntető önmagával és másokkal szemben.

Mi van az érzelmileg labilis személyiségzavar mögött a kognitív elmélet szerint?


Ahogy fentebb is írtuk, A borderline zavar mögött sokféle trauma állhata maladapítv sémák a korai szülő-gyermek viszonyban megélt tapasztalatokból származnak.  A gyermek nem tapasztal kellő biztonságot és elfogadást. Nem éli meg, hogy a érzései elfogadhatóak és megoszthatóak. A szülők elutasítóak, hidegek voltak, bejósolhatatlanul vagy bántalmazó módon viselkedtek. Elhanyagolták vagy elhagyták a gyereket, amikor annak szüksége lett volna rájuk. A meghatározó én-élmény ennek hatására a szeretetreméltóság hiánya lett. A szülők direkt vagy indirekt módon akadályozták a gyerek elszeparálódását, önállóságát, lerombolták az önbizalmát. A szülő viselkedés vagy túl merev, vagy túl engedékeny, de mindenképpen következetlen és kiszámíthatatlan volt. A megfelelő iránymutatás és határszabás hiánya jellemezte. A szülő észrevétlenül elvárta gyermekétől, hogy őhozzá alkalmazkodjon. Elvárásainak bármi áron megfeleljen. Feltételekhez kötött módon mutatta ki szülői szeretetét. Helytelen viselkedés esetén büntető szülői magatartás volt megfigyelhető. A kognitív-viselkedésterápiás szemlélet szerint dichotóm gondolkodás, továbbá az alapfelvetések egymást kölcsönösen kizáró kombinációja hozza létre az érzelmileg labilis személyekre jellemző kapcsolati mintát.

Mi felelős a betegség fennmaradásáért?


Kognitív szinten az információfeldolgozás torzítása biztosítja a sémák fennmaradását azáltal, hogy a sémákba illő információkat a személy kiemeli, a sémának ellentmondó tapasztalatokat pedig kiszűri. A beteg úgy él, úgy választ társat és barátokat, illetve úgy viselkedik a például a munkahelyén, hogy a korai maladaptív elvárásai megerősítést nyernek. A sémákban rögzített tapasztalatoknak ellentmondó helyzeteket pedig elkerüli. Ez pszichológus-kliens viszonyban is megfigyelhető, a terápiás helyzet idő előtti elhagyása jellemző a borderline betegekre.

A borderline személyiségzavar kognitív-viselkedés terápiája


Az érzelmileg labilis személyiségzavar kezelése a kognitív elmélet szerint a gondolkodási torzulások megismerésére és korrekciójára irányul. A maladaptív sémák megváltoztatásához elengedhetetlen módon szükség van a kliens és terapeuta bensőséges viszonyára.

A cikk Mangult-Varga Veronika jegyzete alapján íródott, akihez itt lehet időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra. Magult-Varga Veronika

További olvasnivalók a témában:


Linehan, M. M. (2010) A borderline személyiségzavar kognitív viselkedésterápiája. Medicina: Budapest
Linehan, M. M. (2011) Készségfejlesztő gyakorlatok a borderline személyiségzavar kezeléséhez. Semmelweis Kiadó Budapest

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére!

Mit tenne Ön, ha egy szerette folyton fekete-fehérben látná a világot?

Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.
 • Gasteiger Gáborné
  2019.01.22.
  Nagyon érdekes a cikk. A kérdésem az, hogy hogyan tudnék ebből az állapotból kikerülni. E mellett bipoláris is vagyok, depressziós, többszörös öngyilkossági kísérleteim is voltak. Tíznél több. Hogyan tudnék normális életet élni? Ez az élet, ami most van nekem nem kell.
  Habis Melinda
  2019.01.23.
  Kedves Gasteiger Gáborné! Köszönjük szépen a kedves visszajelzését, nagyon örülök, hogy tetszett Önnek a cikk. Kérem írja meg a kérdését a pszichológus válaszol rovatunkba, ahol minden pszichológusunk tud rá válaszolni. Ennek linkje: https://www.onlinepszichologus.net/pszichologus-valaszol Megértését előre is köszönöm! Üdvözlettel: Habis Melinda, az oldal adminisztrátora

Kíváncsi további érdekességekre?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!