Bipoláris depresszió - OnlinePszichológus.net
A bipoláris depresszió tünetei és kezelése
2018.01.23.

Mi az a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar a hangulatzavarok közé tartozó krónikus betegség, régi elnevezése: mániás depresszió (vagy szokták még bipoláris depressziónak is nevezni). A  hangulat epizódokban megjelenő váltakozását jelenti a depressziós mélypont és a mániás felhangoltság között. Ún. kevert epizód esetén mind a mánia, mind a depresszió tünetei egyszerre állnak fenn.
A mánia tünetei lehetnek péládul: eufórikus hangulat és/vagy, ingerlékenység, csökkent étvágy, csökkent alvásigény, saját képességeinek eltúlzott formában való érzékelése (nagyzásos fantáziák), bőbeszédűség, a gondolatok felgyorsulásának érzése, fokozott energiaszint, és aktivitás, vakmerő viselkedés.
A depresszió tünetei: lehangoltság, örömképesség elvesztése, koncentrálási nehézség, meglassultság az aktivitásban és gondolkodásban is, étvágy és alvás zavara, fáradtság, önértékelési zavar, öngyilkossági gondolatok, késztetések.

Mitől alakul ki a mániás depresszió?

A szakirodalom szerint a bipoláris zavar kialakulásában elsősorban genetikai tényezők játszanak szerepet, Mitől alakul ki a bipoláris depresszió?ugyanakkor az első epizód utáni epizódok sokszor környezeti hatásra jelentkeznek (pl. stressz hatás, veszteségek, alvás-ébrenlét ciklus felborulása, megterhelő munkahelyi vagy családi konfliktusok, alkohol-, vagy droghasználat).

Hogyan kezelhető hatékonyan a bipoláris depresszió?

Olyan hangulatzavarról van szó, mely krónikus jellegéből adódóan folyamatos gyógyszeres kezelést igényel, melynek során ún. hangulatstabilizáló gyógyszereket szed a beteg. A gyógyszer elhagyása sajnos újabb epizód kiváltásához vezethet. Az epizódok sűrűsödhetnek, ezzel együtt a beteg szenvedése, szociális, munkahelyi konfliktusai is növekednek.

A bipoláris zavar kezelése terhesség alatt

Terhesség esetén a pszichiáter szakorvos felkeresése mindenképp javasolt, ugyanis a hangulatstabilizáló gyógyszerek a magzatot károsíthatják, ugyanakkor a gyógyszer elhagyása önhatalmúlag nem ajánlott, hisz az a beteg állapotára, ezzel közvetve a magzat állapotára kihatással lehet.

A bipoláris derpesszió pszichoterápiás kezeléseA gyógyszeres kezelés kiegészülhet pszichoterápiával (ez nem csak terhesség esetén, hanem ezen kívül is ajánlott), melynek az ún. euthym állapotokban van létjogosultsága, azaz azokban az időszakokban, mikor sem depresszió, sem mánia állapotában nincs a személy. ILyenkor úgynevezett normál hangulati fekvés, tünetmentesség jellemzi, illetve amikor kezd kilábalni az akut szakaszból és kezd stabilizálódni a hangulata, de még jelen vannak a tünetek.
Fontos, hogy a beteg megismerjen önsegítő technikákat, melyek azt célozzák, hogy felismerje azokat a tényezőket, melyek újabb epizódot válthatnak ki. Így pl. ha az alvás-ébrenlét ritmus felborul, vagy stresszhelyzetnek van kitéve, napi rutinja jelentősen megváltozik, stb. A pszichoterápia segíthet beazonosítani az epizódokat kiváltó rizikó helyzeteket, illetve segít kordában tartani ezeket, megoldási lehetőségeket találva az egyes problémás helyzetekre pl. kognitív viselkedésterápiás technikák révén. A kapcsolati problémákat, ezek betegséggel való összefüggéseit az ún. interperszonális pszichoterápia vagy a családterápia segíti megoldani. Továbbá fontos szerepe a pszichoterápiának a betegség elfogadásának segítésében.

A hatékony kezelés első lépése a betegség elfogadása...

Mint bármely betegséget, főleg ha az pszichiátriai betegség, nehéz elfogadni. Az elfogadást segítheti, ha megtanulja elkülöníteni a tüneteket a személyisége jellemzőitől. Fontos, hogy a család, a közvetlen környezet is ismerje a tüneteket, mert az egy újabb epizód kezdetét jelezheti, amikor fontos a kezelőorvos felkeresése. A kezeletlen állapot rontja az életkilátásokat, kapcsolatokat rombolja, munkahelyen való helytállást rontja és a beteg szenvedését is fokozza.
Érdemes tudni a bipoláris depresszióról, hogy a mániás állapotban a személynek nincs reális énképe, így ahogy önmagát látja az eltér attól, ahogy az epizódok között érzékeli önmagát. A pszichodinamikus pszichoterápia törekszik arra, hogy felismerjük ezeket és integráljuk, hogy ne egy töredezett, hanem egy folyamatos élettörténeti narratívát (történetet) tudjunk alkotni.
Fontos tudatosítani, hogy én magam több vagyok, mint a betegségem, a betegség az csak egy szelete az életemnek, melyre oda kell figyelnem, meg kell értenem mi ez a része az életemnek és integrálnom kell pszichoterapeuta szakember segítségével.

Ajánlott irodalom:

Miklowitz, D.J. (2012) Mániás depresszió a családban. Zafír Press, Bp.
Moberg, A; Inczédy-Gombos Á. (1999) Ádám könyve. Egy őrület naplója. Jószöveg Műhely Kiadó, Bp.
Rados V.(2011) Bipoláris. Egy mániás depressziós nő regénye. Jaffa Kiadó.
Jamison, K.R. (2005) A nyughatatlan lélek. Egy mániás depressziós pszichológus visszaemlékezései. Park Kiadó, Bp.

Tetszett Önnek bejegyzésünk? Kérjük, ossza meg ismerőseivel az alábbi gombok segítségével!
Kérjük, mondja el véleményét bejegyzésünkről!
Tapasztalatával segíthet nekünk az Ön számára érdekesebb, hasznosabb bejegyzéseket készíteni és támogatást nyújthat a többi olvasónak is. Kérjük, hogy hozzászólásában kerülje a sértő szavakat és próbáljon meg első szám első személyben, minél objektívebb módon fogalmazni. Minden hozzászólás moderálás után (tehát nem azonnal) kerül megjelenítésre. Fenntartjuk a jogot, hogy a mások számára bántó módon megírt véleményeket ne publikáljuk. Hozzászólásából csak az Ön neve és az üzenet maga nyilvános!

Ide írhatja hozzászólását!

Kijelentem, hogy elfogadom az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot.
Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Kijelentem, hogy 14 és 18 év közötti vagyok, de a törvényes képviselőm hozzájárulásával használom ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelentem, hogy a törvényes képviselőm jár el helyettem.
 • ilona
  2019.03.14.
  Azt szeretném kérdezni hogy a gyógyszerek mért nem érzem hogy hatnak csak levert szorongás nyomasztó érzések lelki megrázkódtatás depressziós bipoláris arra is gondoltam hogy abba hagyom a gyógyszerek szedését mert nem segít csak álmos vagyok És ingerült vagyok.
  Habis Melinda
  2019.03.14.
  Kedves Ilona! Kérem kérdését a 'Pszichológus válaszol' rovatunkba írja meg, ahol a pszichológus kollégáink látják azt és válaszolni is tudnak Önnek. https://www.onlinepszichologus.net/pszichologus-valaszol Köszönöm! Üdvözlettel: Habis Melinda, az oldal adminisztrátora

Kíváncsi további érdekességekre?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!